Kilometerstand controleren
Voer een Nederlands kenteken in…
KM standen | Schadebedragen |
Eigenarenhistorie | RDW keuringen |
4.8 van de 5 gebaseerd op 727
beoordelingen
RDW Kilometerstand check
De kilometerstand checken? Als je een tweedehands auto wilt gaan kopen, dan is de kilometerstand controleren heel belangrijk. Je kunt er namelijk niet zomaar van uitgaan dat de kilometerstand die op de teller staat klopt. Het aantal gereden kilometers is van grote invloed op de prijs die de verkoper voor de auto kan vragen.
Hoe minder kilometers, hoe hoger de dagwaarde auto is en hoe hoger dus ook de prijs mag zijn. Een kwaadwillende verkoper die hiervan op de hoogte is kan daarom besluiten om de kilometerteller terug te draaien. En dit gebeurt waarschijnlijk vaker dan je denkt. Er zijn onderzoeken die aantonen dat dit bij ongeveer een op de vijf auto’s gebeurt.
RDW km check
Het terugdraaien van de kilometerteller is een van de meest voorkomende vormen van fraude in de Nederlandse auto-industrie. De tellerstand controleren is daarom erg belangrijk en sterker nog, je bent als koper van een tweedehands auto ook medeverantwoordelijk voor het controleren of de gegevens van een auto kloppen met de bijbehorende papieren en om zoveel mogelijk na te gaan of je geen gestolen voertuig koopt. Gelukkig is de km stand controleren snel en gemakkelijk te doen met de kenteken check van de Rijksdienst voor het Wegverkeer, de RDW. Deze instantie geeft kentekens uit voor motorvoertuigen. Op de website van de RDW kun je een check doen. Je kunt de check echter ook uitvoeren op deze website door het km rapport op te vragen.
Welke KM gegevens kom je te weten?
Door een kenteken in te voeren in de RDW kenteken check krijg je meteen een overzicht van de basisgegevens van de auto. Je ziet het bouwjaar, het merk en type en de kleur. Ook krijg je informatie over de APK keuring. Als een auto als gestolen is opgegeven, dan staat dit hier ook aangegeven. Je hebt de keuze om de laatst geregistreerde tellerstand op te vragen. Als je de actuele tellerstand wilt controleren of die correct is of niet, dan kost dat slechts € 6.. Je voert dan het kenteken in en de tellerstand die op dit moment afgelezen kan worden in de auto. Als de actuele tellerstand lager is dan de laatst geregistreerde stand, dan is dat natuurlijk verdacht. De kans is dan groot dat de teller is teruggedraaid.
Hoe de kilometerstand controleren?
Via de kenteken check op kentekencheck.net kun je heel gemakkelijk en snel verschillende rapporten opvragen. Je hoeft alleen het kenteken in te voeren en binnen enkele seconden krijg je de keuze uit een basisrapport, een schaderapport, een tellerrapport en een rapport over de eigenaren. Voor het controleren van de kilometerstand heb je het tellerrapport nodig. Hiervoor wordt een klein bedrag gerekend. Het basisrapport is volledig gratis. De paar Euro die je betaalt voor de rapporten weegt uiteraard niet op tegen de onverwachte kosten als de auto die je koopt in veel slechtere staat blijkt te zijn dan beloofd door de verkoper. De rapporten zijn uitgebreid en kun je opslaan en printen.
Controleer de km stand altijd
Niet alleen als je een auto gaat kopen van een particulier moet je de kilometerstand controleren. Vaak wordt er namelijk ten onrechte van uitgegaan dat de kilometerstand wel zal kloppen als een auto bij een autodealer of garage wordt gekocht. Helaas komt het ook bij dit soort professionele verkooppunten voor dat de kilometerteller niet helemaal klopt. Vertrouw dus niet blindelings op de teller en controleer ook in dit geval altijd het aantal gereden kilometers. Dit voorkomt dat je voor onverwachte problemen komt te staan, omdat de auto niet in de beloofde goede staat is. Een miskoop is veel duurder dan het kosten voor het opvragen van een rapport. Het is slim om de kilometerstand ook op te nemen in een contract, als je dit afsluit.
Waar moet je nog meer op letten bij de kilometerstand auto?
Zoals gezegd is er met de kenteken check meer op te vragen dan de kilometerstand auto alleen. Zo is het bijvoorbeeld interessant om een schaderapport op te vragen. Dit rapport geeft aan of er schade aan de auto is hersteld. Een voertuig kan bijvoorbeeld betrokken zijn geweest bij een ongeluk en hierdoor schade hebben opgelopen. Het kan dan zijn dat er zwakke plekken aan de auto zitten die je op het oog niet zomaar kunt zien. Als er grote reparaties aan een auto zijn gedaan, dan wil je wellicht liever een auto die minder schade heeft geleden. Het opvragen van de dagwaarde van de auto is ook handig, omdat je zo kunt zien of deze overeenkomt met de vraagprijs. Als je zelf een auto gaat verkopen, dan kun je een dergelijke check doen om te bepalen wat je voor de auto kunt vragen.
Tip nummerbord check
Bij veel auto’s staat het kenteken tegenwoordig in de ruiten gegraveerd. Als je een auto gaat kopen, controleer dan ook het kenteken dat in de ruiten staat. Dit hoort overeen te komen met de nummerplaten. Als het kenteken niet overeenkomt, dan kan het zijn dat de auto nieuwe kentekenplaten heeft ontvangen. Dit zal dan altijd bekend zijn bij de RDW. Als dit niet het geval is, dan kun je beter van de koop afzien.