APK keuring

Voer een Nederlands kenteken in…

Zoek kenteken info

europaNL
KM standen Schadebedragen
Eigenarenhistorie RDW keuringen

 

 

4.8 van de 5 gebaseerd op 727

beoordelingen

NAP check

De APK keuring staat voor Algemene Periodieke Keuring, of ook wel de APK check genoemd. Tijdens deze auto keuring wordt gecontroleerd of auto’s of bestelbussen voldoen aan de wettelijke eisen op het gebied van veiligheid en milieu. De auto wordt helemaal doorgelicht om te voorkomen dat er onveilige situaties ontstaan. Voertuigen die niet meer veilig aan het verkeer kunnen deelnemen worden afgekeurd. Ook worden voertuigen afgekeurd die te veel schadelijke stoffen uitstoten. Als voor een voertuig de APK verplicht is, dan mag je hiermee niet rijden zonder geldige auto keuring APK. Doe je dit toch, dan kun je een boete krijgen. Als je met een auto rijdt die niet is goedgekeurd en je raakt betrokken bij een ongeluk, dan keert de verzekeraar mogelijk niet uit. Je kunt via de kentekencheck zien wanneer de auto weer langs moet komen voor de APK.

APK keuring wanneer kenteken check RDW?

Een nieuwe benzineauto moet na vier jaar voor het eerst APK gekeurd worden. Voor een auto die rijdt op diesel geldt een termijn van drie jaar. Na de eerste APK keuring moeten benzineauto’s om de twee jaar worden gekeurd totdat de auto acht jaar oud is. Daarna moet elk jaar worden gekeurd. Dieselauto’s moeten al meteen na de eerste keuring ieder jaar herkeurd worden. Als je een auto koopt die al eerder is gekeurd, kijk dan op het laatste keuringsrapport. Op dit rapport zal aangegeven worden tot apk wanneer geldig is. Voor die datum moet de auto opnieuw worden gekeurd. Je mag vanaf twee maanden voor die datum laten keuren. De oorspronkelijke vervaldatum blijft dan gelden. De vraag apk keuring wanneer uitvoeren, is dus per auto verschillend.

Rdw apk check keuring

Indien je direct het antwoord wilt weten op wanneer APK keuring? Dan kan dat het snelst door een kenteken check te doen. Hiermee zie je direct de APK vervaldatum voor je voertuig. De APK datum checken is daarom erg eenvoudig en kan binnen één minuut gedaan worden.

Keuringseisen RDW APK

De APK geeft een beeld van de technische staat van het voertuig op het moment dat het wordt gekeurd. Tijdens de keuring wordt een auto gecontroleerd op de verkeersveiligheid, de milieueisen en de registratie. In het kader van de verkeersveiligheid worden bijvoorbeeld gecontroleerd op de:

  • remmen
  • banden
  • verlichting
  • schokdemping
  • wielophanging
  • stuurinrichting
  • carrosserie

Met betrekking tot het milieu wordt de uitstoot van uitlaatgassen gecheckt. Bij de controle van de registratie worden de volgende zaken gecontroleerd:

  • kilometerstand
  • het identificatienummer,
  • het voertuigbewijs en de
  • gebruikte brandstof

Behalve de auto zelf hoef je niets mee te nemen naar de keuring. Voor de keuring kun je zelf al een paar zaken checken, zoals de bandenspanning, de verlichting, de ruitenwissers en de vloeistoffen.

Leaseauto.net in het nieuws

Waar APK Check RDW laten keuren?

Ga voor een APK keuring naar een garagebedrijf of keuringsstation dat door de Rijksdienst voor Wegverkeer, ook bekend als de RDW, is erkend. Deze bedrijven zullen zijn voorzien van een sticker met daarop de tekst ‘RDW erkend; APK lichte voertuigen’. Op de website van de RDW kun je een overzicht vinden van alle erkende keuringsstations. Je bent zo verzekerd van een goede en eerlijke keuring. Je kunt ook naar een keuringsstation van de ANWB gaan. ANWB Autokeuringen is onafhankelijk en heeft geen belang bij het uitvoeren van eventuele reparaties. Er zijn twee plaatsen met een APK keuring station, namelijk Den Haag en Utrecht. Je kunt online een afspraak maken.

Kosten APK keuring

Er bestaat geen vaste prijs voor de APK keuring. De keuring kan apart worden uitgevoerd of deel uitmaken van een andere onderhoudsbeurt. De kosten voor een losse keuring beginnen rond de € 20 en lopen op tot ongeveer € 65. Let er op of de garage bepaalde kosten apart in rekening brengt. Zo kom je niet voor onverwachte extra kosten te staan. Het is slim om de APK te combineren met een onderhoudsbeurt. De auto wordt dan namelijk in één keer zeer uitgebreid bekeken zonder dat dit veel extra arbeidsuren kost. Daarbij hoeft de auto op deze manier maar een keer bij de garage te staan. Het combineren van de keuring en het onderhoud scheelt dus tijd en geld. Een andere tip is om af te spreken dat eventuele reparaties altijd eerst overlegd moeten worden voordat zij worden uitgevoerd. Je wilt immers niet onverwacht met een dure reparatie worden geconfronteerd die je niet had willen laten uitvoeren.

APK RDW keuring verlopen?

Als de APK is verlopen, dan is het strafbaar om met de auto te gaan rijden. Je kunt hiervoor boetes krijgen van de politie of van de RDW. Een boete is natuurlijk vervelend, maar belangrijker is dat een niet-goedgekeurde auto onveilig is voor jou en andere weggebruikers. Als je eaen ongeluk krijgt doordat er onvoldoende onderhoud is gepleegd, zoals te gladde banden of slecht werkende remmen, dan kan de verzekeraar besluiten om niet uit te keren bij schade. Deze had immers voorkomen kunnen worden. Anderhalve maand voor de APK-vervaldatum ontvang je een herinneringsbrief van de apk RDW keuring. Als je je auto niet laat keuren, dan krijg je ook automatisch een boete van de RDW. Je krijgt nog maximaal twee maanden de tijd om je voertuig alsnog te laten keuren.

Wat te doen wanneer apk keuring auto afgekeurd wordt?

Als er reparaties nodig zijn, dan wordt een keuring auto afgekeurd. De auto moet binnen twee maanden worden gerepareerd en in die tijd mag je de auto alleen gebruiken om naar de garage te gaan. Het kan ook zijn dat je de kosten van de reparaties niet vindt opwegen tegen de dagwaarde van de auto. Je kunt je auto dan verkopen of naar de sloop brengen.