Ben je ondernemer en vaak onderweg? Of je nu een klus hebt, materialen ophaalt of een zakenpartner bezoekt: de kilometers lopen al snel op. Gelukkig zijn veel van deze kosten aftrekbaar! Lees snel verder en ontdek hoe je kunt besparen.

De auto: privé of zakelijk

Gebruik je regelmatig jouw privéauto voor je werk of heb je een auto van de zaak? Of je autokosten kunt aftrekken en welke dat zijn, hangt vooral af van hoe je de auto hebt gekocht.

Staat de auto op naam van je zaak? Dan komt deze op de balans te staan waardoor je kosten als brandstof en reparaties mag aftrekken van de belasting. Gebruik je je zakelijke auto ook voor privédoeleinden? Je betaalt dan bijtelling als je meer dan 500 kilometer per kalenderjaar rijdt buiten werktijd. Hoeveel dit precies is, hangt onder andere af van de CO2-uitstoot van het voertuig. 

Heb je de auto privé gekocht? Dan gelden er andere regels. Je mag dan een klein bedrag, namelijk 23 cent per kilometer, in rekening brengen voor alle zakelijke ritjes. Goed om te weten: deze aftrekpost geldt ook wanneer je een auto privé huurt. 

Zakelijke autoverzekering

In Nederland is een WA verzekering verplicht voor alle motorvoertuigen op de weg. Ook voor een auto van de zaak moet je dus zo’n verzekering afsluiten.

Een autoverzekering voor ondernemers is vaak duurder dan een verzekering voor particulieren. Dit komt onder andere doordat een ‘auto van de zaak’ vaker op de weg te vinden is, waardoor het risico op schade groter is. Gelukkig kun je de uitgaven voor een zakelijke autoverzekering aftrekken. Deze worden namelijk gezien als autokosten. 

Bij een autoverzekering voor particulieren is dit anders geregeld. De kosten hiervan kun je namelijk niet aftrekken van de belasting. Maar als je regelmatig je privéauto gebruikt voor je onderneming, is het ook belangrijk om een zakelijke autoverzekering af te sluiten. Vaak geldt de volgende richtlijn: je kunt alleen voor een privé verzekering kiezen als niet meer dan 10% van al je ritten een zakelijk doel heeft. Twijfel je of je goed verzekerd bent? Neem dan even contact op met je verzekeraar. 

Overige autokosten

Naast verzekeringen en brandstofkosten moet je als autobezitter ook motorrijtuigenbelasting betalen. Hoeveel dat is, hangt af van het gewicht en de uitstoot van het voertuig. Heb je een auto van de zaak? Dan kun je deze belasting van de winst aftrekken, net als kosten voor onderhoud en reparaties, zoals nieuwe banden en olie.

Op zakenreis

Woon je af en toe grote conferenties bij of doe je zaken met internationale klanten? Grote kans dat je dan soms ook de landsgrenzen over moet rijden. Aan zo’n zakenreis hangt al snel een flink prijskaartje. Zo moet je bijvoorbeeld rekening houden met benzine- en parkeerkosten. Gelukkig zijn al deze zakelijke autokosten aftrekbaar, mits de auto op  naam van de zaak staat. Ook de kosten voor een zakelijke overnachting kun je vaak aftrekken van de belasting. 

Zorg voor een goede administratie

Van brandstof tot onderhoud en parkeerkosten: veel zakelijke autokosten kun je gelukkig aftrekken van je winst, waardoor je minder belasting betaalt. Wil je hiervan profiteren? Bewaar dan al je bonnetjes en toon aan dat het zakelijke uitgaven zijn. Een goede administratie maakt je belastingaangifte ook een stuk makkelijker.