Auto exporteren
Voer een Nederlands kenteken in…
KM standen![]() | ![]() |
Eigenarenhistorie![]() | ![]() |
4.8 van de 5 gebaseerd op 727
beoordelingen

Auto verkopen voor export
Een auto voor export verkopen, dat is nou even iets wat je niet elke dag doet. Er zijn echter heel wat gevallen waarbij een auto verkopen voor export nodig zal zijn. Denk aan een verhuizing naar het buitenland of verkoop van jouw auto aan een buitenlander. Vooral het laatste gebeurt vaker omdat verkoopadvertenties veel worden gelezen door buitenlanders die op zoek zijn naar een koopje. Het is uiteraard wel belangrijk om te weten welke de procedures zijn die gevolgd moeten worden bij het auto verkopen aan buitenlander.
BPM berekenen export en auto verkopen voor export
Voor elke auto die nieuw in Nederland is gekocht zal er een bepaald bedrag aan BTW moeten zijn betaald. Omdat bij auto verkopen voor export van een auto die niet meer zal rondrijden op de Nederlandse wegen, zal een deel van het bedrag dat betaalt is aan de Belastingdienst kunnen worden gedeclareerd. Hiertoe dien je wel eerst de export auto bij de RDW uit te schrijven. Vervolgens dien je alle informatie in een speciaal formulier in te vullen welke je kunt vinden op de website van de Belastingdienst. De hoogte van het bedrag dat je zult ontvangen wordt door de Dienst berekend en hangt onder andere af van het bouwjaar en de aanschafwaarde. Maar voordat men overgaat tot het uitbetalen van de BTW, zal er eerst worden nagegaan of de auto wel daadwerkelijk is geregistreerd in een ander land.
Deze regeling geldt alleen voor het auto verkopen voor export naar landen binnen de EU en dient registratie uiterlijk 13 weken na het verkrijgen van de “export” status bij de RDW te geschiedden. Het is dus begrijpelijk dat de rest BTW in handen zal komen van de nieuwe eigenaar omdat die ook de registratie in orde zal moeten maken in het buitenland. Het is daarom goed om een idee te hebben over de hoogte van de rest BTW omdat je die altijd nog kunt opbrengen aan de verkoopprijs wanneer je de auto verkopen aan buitenlander gaat. De nieuwe eigenaar van de export auto zal het bedrag immers weer kunnen terugvorderen.

Tijdelijk kenteken bij auto export
Bij auto export dient er altijd een uitschrijving te geschiedden bij de RDW. Je krijgt daarbij ook een vrijwaringsbewijs en betekent dit dat jij niet meer degene bent die de verantwoordelijkheid van de auto op zich heeft. Vergeet niet de verzekering een brief met het vrijwaringsbewijs te sturen en kom je soms in aanmerking voor restitutie van een deel van de betaalde premie. De Belastingdienst wordt automatisch via de RDW op de hoogte gesteld en heb je daar geen omkijken meer naar. Is de auto eenmaal uitgeschreven bij de RDW, dan vind je hem dus ook niet meer terug bij een kentekencheck.
Een auto die zal worden geëxporteerd wordt bijna altijd zelf over de grens gereden en dient de nieuwe eigenaar een tijdelijke verzekering aan te vragen en idem een kenteken. Natuurlijk hoeft er geen sprake te zijn van een nieuwe eigenaar en ga jij de auto zelf exporteren. In dit geval dien je ook de export autos uit te schrijven en dezelfde procedure te volgen voor het aanvragen van een tijdelijke verzekering en kenteken.
Geldige APK vereist bij export auto
Het voordeel van export auto binnen een land van de EU is dat de APK doorgaans ook daar geldig zal zijn. Met een vervallen APK mag je absoluut niet met de auto deelnemen aan het verkeer, noch in Nederland noch in het buitenland. Indien je van plan bent de auto uit te voeren naar een land buiten de EU, dan zal de auto ook bij de douane moeten worden afgemeld. Ook bij export buiten een EU land heb je recht op teruggave van een deel van de BTW.
Een auto exporteren vereist nagenoeg dezelfde stappen die er nodig zijn bij een verkoop met dien verstande dat je nog in aanmerking kunt komen voor teruggave van een deel van de BTW. Ook zal er een tijdelijke verzekering en een kenteken moeten worden aangevraagd om nog met de export auto rond te kunnen rondrijden nadat de afschrijving bij de RDW al heeft plaatsgevonden.
- ANWB Autowaarde
- APK Keuring
- Auto exporteren
- Auto financiering
- Auto importeren
- Auto importeren Duitsland
- Auto inruilen?
- Auto reparatie
- Auto verhuren
- Autoschade
- Autoverzekering vergelijken
- Autowaarde berekenen
- Bouwjaar auto
- Cataloguswaarde auto
- Chassisnummer check
- Dagwaarde motor
- Gestolen auto check
- Grijs kenteken
- Inruilwaarde auto
- Kenteken overschrijven
- Kentekenbewijs kwijt?
- Restwaarde auto
- Wat is mijn auto waard
- Aanhanger verkopen
- Alle kentekens
- Auto onderdelen op kenteken
- Auto taxeren
- Auto verleden
- Autohistorie controleren
- Autosloperij
- Bedrijfsauto verkopen
- Belgische kenteken check
- Bijtelling berekenen via kenteken
- BPM Berekenen
- Dagwaarde Motor
- Duitse kenteken check
- Kenteken check eigenaar
- Kenteken voorspellen
- Kilometerstand controleren
- Laatst uitgegeven kenteken
- Meldcode auto
- NAP check
- Nummerplaat opzoeken
- RDW Ovi
- Schadeverleden auto
- Taxatiewaarde auto
- Wegenbelasting op kenteken