RDW kenteken

Voer een Nederlands kenteken in…

Zoek kenteken info

europaNL
KM standenSchadebedragen
EigenarenhistorieRDW keuringen

 

 

4.8 van de 5 gebaseerd op 727

beoordelingen

Dagwaarde auto
In sommige landen is er al BTW betaald bij de eerste aankoop daar en hoef je dan hier in Nederland bij de import niets meer aan BTW te betalen. Auto’s vormen allemaal een onmisbare schakel in onze samenleving en zijn er tal van manieren om aan eentje te komen. Zo kan je bij de dealer langs lopen of een kijkje nemen op de occasionmarkt. Allemaal bieden ze zo hun eigen voordeel en kies je er natuurlijk eentje uit die het best zal voldoen aan jouw behoefte(s). Een aparte manier om aan een auto te komen is door die te importeren. Het is een manier om aan een auto te komen die vaak uitschiet boven de rest en waar je zeker de nodige aandacht mee trekt.

Voordelen auto importeren

Omdat er zoveel voordelen aan zo een importauto kleven, is het zeker de moeite waard om in overweging te nemen. In het buitenland (Duitsland bijvoorbeeld ) komen de meeste modellen met meer accessoires, een auto importeren uit Duitsland is zeer populair onder Nederlanders. Niet alleen betaal je daar dik meer voor in Nederland, maar zijn sommige niet eens beschikbaar. Het geeft dan wel een goed gevoel wanneer je aan komt rijden met zo een unieke auto. Naast de extra luxe die zo een importauto kan bieden, is het zeker ook het groot prijsvoordeel die velen over de streep trekt om zelf een auto te importeren. Vooral voor import vanuit bepaalde landen uit Europa kan het voordeel al gauw tot in de duizenden euro’s oplopen. Dat komt allemaal door de BTW en BPM die er betaald dient te worden. In Nederland betaal je als particulier over elke nieuwe auto een nogal fors bedrag aan BTW.

Ook de BPM komt er dan erbij kijken. Het loopt anders wanneer je een kunt importeren en daarover maar BTW moet betalen op de aanschafprijs. Zo een import occasion komt dan veel goedkoper uit, zelfs in vergelijking met een soortgelijke die je hier bij de dealer aan zal treffen. Je let er wel op dat de auto niet meer dan 6000km heeft gereden omdat het dan toch binnen de categorie “nieuw” zal vallen en je de volle pond van de BTW zal moeten betalen.

Leaseauto.net in het nieuws

Bij het importeren van de auto is het dus van groot belang om de regels die er gelden over betreffend land eens goed door te nemen. Op de website van de Belastingdienst vindt je bijvoorbeeld al een heleboel bruikbare informatie.

Controleer auto voor import

De RDW waakt over het heel verkeersgebeuren in ons land en ziet ze er ook op toe dat alle auto’s die het land binnenkomen wel voldoen aan bepaalde regels. Zo wordt onder andere de veiligheid in het verkeer voor een groot deel gewaarborgd. Indien je van plan bent om een auto te importeren die niet voorkomt in het bestand van de RDW kentekencheck en dus ook niet vindbaar via onze kentekencheck, zal de auto aan een strenge controle onderworpen worden. Zie het maar als dezelfde controle die elk soortgelijk voertuig moet ondergaan wanneer het voor het eerst op de Nederlandse markt verschijnt.

Om alles vlot te laten verlopen, zal de RDW indien het nodig wordt geacht ook nog informatie opvragen aan de fabrikant. Je begrijpt dus wel dat er wat extra kosten verbonden zullen zijn aan zo een auto en je relatief langer zal moeten wachten voordat hij mag deelnemen aan het Nederlands verkeer. Auto’s die wel in het bestand van de RDW voorkomen dienen vaak wel eerst door de keuring heen te komen. Dit hoeft niet te gebeuren voor een aantal landen binnen Europa en geldt dit uiteraard alleen wanneer de keuring nog geldig is.