Als je een auto naar de autosloperij wilt brengen, bijvoorbeeld omdat deze kapot is gegaan, te oud is om nog mee te rijden of omdat de apk verlopen is, zijn er een aantal zaken waarop je moet letten. In dit bericht leggen we je uit waar je een sloopauto inlevert en waar je rekening mee moet houden.

Kies een autosloperij uit
In Nederland zijn een paar honderd autosloperijen actief. Ze zijn er in alle soorten en maten. Sommige autosloperijen kopen auto’s van alle merken, terwijl andere gespecialiseerd zijn in bepaalde merken. Een overzicht van vrijwel alle autosloperijen die in Nederland actief zijn, vind je op Autosloperijen.nl. Op basis van je postcode of woonplaats kun je eenvoudig op zoek naar een autosloperij die actief is in jouw omgeving. Zijn er meerdere autosloperijen actief in jouw regio? Dan kun je er meerdere benaderen om ze te vergelijken.

Ophalen of zelf wegbrengen
Je kunt er voor kiezen om de auto op te laten halen op een gewenste locatie of om de auto zelf naar de autosloperij te brengen. De meeste autosloperijen hebben medewerkers in dienst die de hele dag rondrijden in vracht- en oprijwagens om auto’s op te halen. Je hebt vooral voordeel bij op laten halen als je auto de weg niet meer op mag of kapot is. Rijdt je auto nog en is de apk nog geldig? Dan kun je er ook voor kiezen om de auto zelf weg te brengen. Als je auto zelf brengt, ben je direct van je auto af en ben je niet afhankelijk van de planning.

Vergoeding
De vergoeding die je voor je sloopauto ontvangt, is afhankelijk van een hoop factoren. Toch krijg je over het algemeen minimaal 50 tot 100 euro voor je sloopvoertuig. Heb je een jongere (schade)auto? Dan kan de vergoeding flink oplopen. Vooral als je zo’n auto wilt verkopen, is het verstandig om de vergoeding per autosloperij te vergelijken. Kies je voor laten ophalen? Dan zal de vergoeding lager uitvallen dan als je kiest voor zelf wegbrengen. De autosloperij moet kosten maken om de sloopauto op de gewenste locatie op te halen.

Vrijwaring
Als je je voertuig inlevert of laat ophalen, ontvang je een zogenaamd vrijwaringsbewijs. Een vrijwaringsbewijs is het bewijs waarmee je kunt aantonen dat de auto niet meer van jou is. Je kunt deze gebruiken om je autoverzekering stop te zetten. De wegenbelasting wordt na vrijwaring automatisch stopgezet.