Autoverleden

Voer een Nederlands kenteken in…

Zoek kenteken info

europaNL
KM standenSchadebedragen
EigenarenhistorieRDW keuringen

 

 

4.8 van de 5 gebaseerd op 727

beoordelingen

Autoverleden

Auto verleden

Elke auto heeft een autohistorie welke begint op het moment dat het officieel wordt overgeschreven op naam van de nieuwe eigenaar. Vanaf dat moment wordt de auto namelijk voorzien van een kenteken en wordt alles in de RDW database opgeslagen. In Nederland zijn alle erkende werkplaatsen verplicht om bij elk probleem of onderhoudsbeurt waarvoor de auto naar de garage komt alle relevante informatie in de database in te voeren. Hierbij moet worden aangegeven wat het probleem was, om welke onderhoudsbeurt het ging en natuurlijk ook bijbehorende kilometerstand.

Ook de bedragen die hiermee gemoeid zijn dienen te worden ingevoerd. Dit systeem is nagenoeg waterdicht en zorgt voor een compleet beeld wat de auto allemaal heeft moeten doorstaan en zal de nieuwe eigenaar met een objectieve wijze over het auto verleden worden ingelicht. Met een kentekencheck weet je dus zeker dat je accurate informatie ontvangt.

Hoe correct is het autoverleden?

Niet alle bedrijven zijn bij het RDW geregistreerd. In hoeverre zulke bedrijven vergunningsplichtig zijn laten we even in het midden, maar kan je soms van een koude kermis thuis komen door zo een bedrijf op je auto te laten werken. De tarieven mogen dan wel wat gunstiger uitvallen, maar zijn de lange termijn effecten niet zo voordelig. Ook kan je bij een eventueel defect dat veroorzaakt wordt door zo een bedrijf veel moeilijker geraken tot een compensatie. Ook zijn de lange termijn verliezen die je zult lijden bij verkoop van je auto groter dan de “besparingen” die je opdoet door met zo een bedrijf zaken te doen.

Elke nieuwe eigenaar zal eerst vragen naar het RDW rapport en merken dat er grote verschillen zijn de de onderhoudshistorie. Elke fabrikant geeft namelijk een bepaald onderhoudsschema mee die strikt zal moeten worden opgevolgd om een lange levensduur te garanderen. Indien uit de RDW kentekencheck blijkt dat er, gegeven de kilometerstanden, geen onderhoudsbeurten plaats hebben gevonden zal de prijs van de auto behoorlijk naar beneden gaan. Niemand wil immers “een kat in de zak” kopen en wordt het risico eigenlijk met de lage prijs afgekocht.

Leaseauto.net in het nieuws

Belang van het autoverleden checken RDW

Een historie die duidelijk is af te lezen uit het RDW rapport geeft aan dat jij als eigenaar het onderhoud serieus hebt genomen en niet echt iets te verbergen hebt. Bij de aankoop van een tweedehands auto is er sprake van een zekere mate van vertrouwen tussen de koper en verkoper en helpt het autoverleden RDW rapport daarmee zeker wel, je kan bijvoorbeeld een kentekencheck autoverleden aanvragen. Ook kan je eerlijk voor de dag komen wanneer er wordt gevraagd naar bijzonderheden betreffende schade en/of grote reparaties. Een autoverleden check kan je veel ellende besparen omdat je voor aankoop hierdoor meer inzicht in de auto verkrijgt.

In het geval van reparaties kan het RDW rapport ook zeker in jouw voordeel werken omdat je zo ook duidelijk bewijs hebt dat er reparaties hebben plaatsgevonden. Zo een bewijs zegt immers meer dan een paar bonnen die je zult tonen. Door aan te geven dat de reparatie heeft plaatsgevonden door een RDW erkend bedrijf kan je de koper trouwens ook overtuigen dat er vakwerk is geleverd en is het ook zo dat er vaker ook nog garantie is op bepaalde reparatiewerkzaamheden zoals bijvoorbeeld een gereviseerde motor.

De autohistorie is dus een belangrijk deel van de waarde die een auto vertegenwoordigd. Daar wordt jij je pas van bewust wanneer de auto moet worden verkocht en de toekomstige eigenaar de auto verleden natrekken gaat en hier kritisch over is. Zorg er ook daarom voor dat alle onderhouds- en reparatiebeurten door een RDW erkende werkplaats gebeuren. De meerprijs die je (misschien) bij zo een werkplaats betaalt is zeker wel de moeite waard als gekeken wordt naar de mate van waardevastheid die er zo voor jouw auto wordt gecreeёrd.