Pech met de auto is nooit leuk, maar het is een situatie waar je wel goed mee om moet gaan. Hoewel het verleidelijk is om even goed te vloeken en te tieren is dit typisch zo’n situatie waar het loont om kalm te blijven en ervoor te zorgen dat het niet van kwaad tot erger gaat. Om je hierbij te helpen hebben wij 10 nuttige tips voor je op een rijtje gezet, zodat je zo soepel mogelijk met autopech om kan gaan.
#1. Let goed op!
Zeker, je bent misschien gestopt met rijden, omdat je geen andere keus hebt, maar dat betekent niet dat je ogen niet op de weg gericht moeten zijn. Je moet je bewust zijn van je omgeving, dus vergeet je telefoon – tenzij het is om een noodhulplijn te bellen, natuurlijk. Vergeet dat beste mobiel casino waar je gespeeld hebt en verleg je aandacht naar hoe je auto gerepareerd kan worden of dat het tijd is om die takelwagen te bellen om je voertuig mee te nemen. Probeer ook kalm te blijven: pech krijgen kan een stressvolle en frustrerende ervaring zijn, maar het is belangrijk om kalm en geconcentreerd te blijven.
#2. Zet de alarmlichten aan
Als je eenmaal aan de kant bent gegaan, zet dan je alarmlichten aan om andere bestuurders te waarschuwen dat je auto defect is. Dit helpt ongelukken voorkomen door andere bestuurders te waarschuwen dat ze langzamer moeten rijden en voorbereid moeten zijn om om je voertuig heen te navigeren.
#3. Verlaat je voertuig veilig
Probeer, indien mogelijk, je voertuig aan de zijkant te verlaten, weg van het verkeer. Zo ben je veilig voor passerende auto’s, vooral als je op een drukke snelweg zit. Wees voorzichtig bij het uitstappen en let op je omgeving. Mocht je de tijd hebben om terwijl de auto nog rolt de auto op de vluchtstrook te zetten, dan zou dat het beste zijn.
#4. Plaats gevarendriehoeken of fakkels
Plaats gevarendriehoeken achter je voertuig om andere bestuurders ruimschoots te waarschuwen. Dit kan ongelukken helpen voorkomen door andere bestuurders extra zicht te geven, vooral bij weinig licht of slechte weersomstandigheden.
#5. Neem contact op met wegenwacht of hulpdiensten
Als je een mobiele telefoon hebt of toegang tot een telefoon, neem dan contact op met wegenwacht of hulpdiensten voor hulp. Wees voorbereid om je locatie, een korte beschrijving van het probleem met je auto en andere relevante details door te geven. Probeer alvast rond te kijken of je ergens een hectometer paaltje zit. Daarop staat op welke snelweg je bent en waar op die snelweg. Als je die informatie deelt, is de wegenwacht veel sneller bij jou.
#6. Blijf bij je voertuig
Tenzij je je in een gevaarlijke situatie bevindt, is het over het algemeen het beste om bij je voertuig te blijven totdat er hulp arriveert. Dit is vooral belangrijk als je in een onbekend gebied of op een drukke snelweg bent. Bij je voertuig blijven kan het ook gemakkelijker maken voor de wegenwacht om je te vinden.
#7. Gebruik de klimaatregeling van je auto
Gebruik de airconditioning of verwarming van je auto om het comfortabel te houden, afhankelijk van het weer. Dit kan helpen voorkomen dat je het te warm of te koud krijgt tijdens het wachten op hulp.
#8. Bewaar een noodpakket in je auto
Het bewaren van een basis noodpakket in je auto kan je helpen om beter voorbereid te zijn op onverwachte pech. Enkele essentiële zaken die je in je koffer kunt stoppen zijn water, niet-bederfelijk voedsel (en een reep chocolade voor de schrik), dekens en een EHBO-kit.
#9. Wees voorzichtig met de hulp van vreemden
Het is in deze situatie altijd ingewikkeld om in te schatten hoe betrouwbaar de vreemden om je heen zijn – zijn het goedbedoelende vriendelijke figuren of hebben zij toch andere plannen? – wees daarom voorzichtig met hulp accepteren. Als je in de middag spits naar huis rijdt op een drukke snelweg en dan hulp krijgt zal het niet zo veel kwaad kunnen, maar als je ’s avonds en of alleen rijdt, is het wellicht beter om vreemden te vermijden.
#10. Wacht op hulp
Tot slot is het belangrijk om te wachten tot er hulp komt en niet te proberen je auto te repareren tenzij je zeker weet dat je dat kunt. Zelf proberen je auto te repareren kan gevaarlijk zijn, vooral als je niet bekend bent met de werking van je auto. Laten we bovendien eerlijk zijn: de meeste van ons zijn nu eenmaal niet MacGyver en kunnen de olie en de ruitenwisservloeistof amper uit elkaar houden. Wacht in plaats daarvan op professionele hulp en laat hen de situatie afhandelen.
Als je nu met pech langs de weg staat: succes en sterkte! Met deze tips hopen we het zo dragelijk en simpel mogelijk te hebben gemaakt.