BPM berekenen

Voer een Nederlands kenteken in…

Zoek kenteken info

europaNL
KM standenSchadebedragen
EigenarenhistorieRDW keuringen

 

 

4.8 van de 5 gebaseerd op 727

beoordelingen

Kilometerstand controleren

BPM berekenen

Auto rijden is niet bepaald goedkoop en betaalt iedere auto of motor eigenaar de nodige belastingen. Ook de BPM belasting valt hieronder en is een eenmalige belasting die wordt betaalt bij de aanschaf van een nieuwe auto of motor. Echter is de BPM berekening geen eenvoudige opgave. Ook wanneer je zelf overgaat tot de import van een auto of motor zal er BPM moeten worden betaald. Er zijn verschillende manieren om er antwoord te krijgen op de vraag hoeveel bpm moet ik betalen en zijn er verschillende voorwaarden aan verbonden. Het uitgangspunt blijft echter de waarde die het voertuig had bij de aankoop en waarvan er vervolgens verschillende methodes zijn voor het BPM Berekenen.

Het BPM jaar

Wat is dat dan nou? Het BPM jaar is de formule van een bepaald berekeningsjaar die je gebruikt bij het berekenen van het tarief. De formule die wordt toegepast voor het berekenen is namelijk niet constant en wordt elk jaar door de Belastingdienst aangepast. Die laten het berekenen trouwens geheel aan de eigenaar over en kan die gelukkig hiervan gebruik maken om een voordelig tarief uit te rekenen. Elke jaarlijkse BPM formule dat uitgebracht is tussen de eerste verschijning van de auto op de markt en de huidige datum kan dus worden gebruikt en wordt het verkregen bedrag ook wel de historische bruto BPM genoemd. Dit bedrag hoeft niet altijd voordelig uit te komen dus zul je wel even moeten kijken naar het maken van meerdere berekeningen. Wil je meer informatie over een auto? Een kentekencheck helpt je dan verder met informatie.

BPM aftrekposten

Net als bij het berekenen van elke soort van belasting zijn er ook voor de BPM een aantal aftrekposten welke het bedrag omlaag zullen helpen brengen. Een van de belangrijkste hierbij is de post afschrijving. Het zou oneerlijk zijn als het rest BPM over een nieuwe auto bijna gelijk zou zijn met dat van een veel oudere auto.

Leaseauto.net in het nieuws
De afschrijving dient dus altijd meegenomen te worden bij oudere auto’s. Voor de definitie van “nieuw” gebruikt de Belastingdienst wel een andere definitie dan wat je doorgaans gewend bent en is een auto met 3000 km op de teller nog op grens voor wat de definitie tussen oud en nieuw inhoudt. Maar ook de uitstoot van de auto maakt een groot verschil uit. Een auto met een forse 8-cilinder motor zal zeker wel meer vergen van BPM dan een zuinige 4-cilinder. De CO2 uitstoot is dus meebepalend voor het berekenen van het bedrag.

De extra opties die de auto heeft worden ook meegenomen en de dagwaarde auto. Die zorgen er namelijk voor dat de waarde van de auto zeker ook wordt vermeerderd en zal er over deze meerwaarde ook de BPM moeten worden betaald.

BPM berekenen auto uitbesteden

Het BPM berekenen auto is dus vrij complex en zal je, vooral wanneer het de eerste keer is, best wel wat hulp kunnen gebruiken. Gelukkig zijn er bedrijven die de gunstigste BPM berekenen kunnen voor jou. Je betaalt er dan wel een zacht prijsje voor, maar weegt deze helemaal niet op bij de grote besparing die een goede berekening zal opleveren. De Belastingdienst heeft op haar website wel aangeven welke factoren meetellen bij de berekening van het BPM en voor welke voertuigen het geldt, maar is de berekeningswijze er niet aangegeven. Wel vindt je er de BPM tarieven welke voor de verschillende jaartallen gelden.

De BPM berekenen voor jouw auto of motor op een voordelige manier kan je dus heel veel besparen. Zorg er wel voor dat je alle mogelijke aftrekposten erbij haalt en nog gebruik maakt van de historisch bruto BPM. Bij twijfel is het beter een bedrijf in te schakelen die er wel ervaring mee heeft.