Cataloguswaarde Auto

Voer een Nederlands kenteken in…

Zoek kenteken info

europaNL
KM standen Schadebedragen
Eigenarenhistorie RDW keuringen

 

 

4.8 van de 5 gebaseerd op 727

beoordelingen

Wat is mijn auto waard?

Cataloguswaarde auto

De waarde die een auto vertegenwoordigd is vaker het middelpunt van menige conversatie wanneer het aankomt op de aan- of verkoop. Het is begrijpelijk dat een ieder de prijs van een auto naar zijn of haar voordeel wilt bepalen en is het daarom beter om op zoek te gaan naar een objectieve manier van waardebepaling. De cataloguswaarde van een auto gaat uit van een nieuwe auto inclusief de waarde van de betaalde BTW, BPM en eventueel aanwezige accessoires. Indien je dus zou besluiten een auto aan te schaffen aan de hand van de opgegeven cataloguswaarde, zal het te betalen bedrag voor de auto niet ervan mogen afwijken. Let er wel op dat de cataloguswaarde ingaat op de datum waarop het kentekenbewijs deel 1 wordt uitgegeven. De cataloguswaarde auto berekenen kan het makkelijkste door een kenteken check hierboven te doen, hiermee heb je direct inzicht in de RDW cataloguswaarde. De cataloguswaarde auto opzoeken kan heel eenvoudig in de RDW Database. Hier kun je zowel de catalogusprijs auto opzoeken, maar ook de cataloguswaarde auto bijtelling hoogte.

Cataloguswaarde auto RDW

De catalogus waarde auto wordt vooral door verzekeringsmaatschappijen gebruikt als uitgangspunt bij het bereken van de polis. Bij een auto met een hoge waarde zal het uiteraard ook meer kosten om schade of diefstal te moeten vergoeden. Wanneer jij bijvoorbeeld een vrij jonge occasion hebt aangeschaft (tussen de 1 en 3 jaar oud), dan zal opgelopen schade worden vergoed aan de hand van de cataloguswaarde. Dit levert wel een aardig verschil op in vergelijking met de dagwaarde en heb je het voordeel dat je werkelijk de volledige nieuwwaarde auto uitbetaald zal krijgen. Er wordt door de verzekeringsmaatschappijen bij wat oudere auto’s gewerkt met de dagwaarde.

Het opvragen van de cataloguswaarde kan gebeuren op de site van de RDW en hier bij ons bijvoorbeeld. Dit geldt wel voor auto’s die op kenteken zijn gezet na 1 januari 2010. Voor oudere auto’s zal de cataloguswaarde moeten worden berekend. Meestal zijn daarvoor aanvullende informatie zoals de BPM nodig. Het is echter de vraag waarom je de cataloguswaarde rdw wilt laten berekenen voor een oudere auto. Voor deze categorie wordt er meestal uitgegaan van de dag- of restwaarde. Naast de cataloguswaarde RDW database zijn er nog een aantal bedrijven waar de cataloguswaarde kan worden berekent.

Leaseauto.net in het nieuws

De grotere bedrijven hebben allemaal hun eigen database waaruit ze ook informatie halen. Het ligt uiteindelijk aan het bedrag dat je gaat moeten betalen om de cataloguswaarde te laten berekenen. Probeer altijd zoveel als mogelijk de tarieven met elkaar te vergelijken.

Verschil nieuwprijs auto en catalogusprijs auto

De catalogusprijs- en nieuwprijs auto worden vaker met elkaar verward, maar zit er tussen beiden toch een verschil. Zo geeft de nieuwprijs ook het bedrag aan inclusief de BPM en BTW, maar is het de prijs die er betaald zal worden wanneer je daadwerkelijk bij de autohandelaar voor de aankoop gaat tekenen. De prijs kan, vooral bij een contante aankoop, lager komen te liggen dan de catalogusprijs omdat je misschien wel een mooie korting hebt weten af te dwingen. Ook speelt het model van de auto hier een belangrijke rol: bij de introductie van elk nieuw model is de prijs doorgaans het hoogst. Het is deze prijs die als cataloguswaarde wordt gebruikt, maar zal uiteraard met het verloop van tijd de prijs dalen naarmate er nieuwere modellen op de markt komen. De nieuwprijs is soms dus lager dan de cataloguswaarde. Omdat de nieuwprijs in principe verschilt per aankoop (hoeveel korting heb je kunnen krijgen, bij welke autobedrijf is de auto gekocht) zullen instanties zoals de verzekeringsmaatschappijen toch nog met de cataloguswaarde werken. Deze is immers makkelijker na te trekken. Het is daarom ook altijd goed om de vraag te stellen wat is mijn auto waard zodat je een goed idee hebt van de huidige waarde.

De catalogusprijs auto is dus de waarde die het had bij de introductie op de markt en is de prijs inclusief de BPM en BTW. Ook de waarde van accessoires die in de fabriek zijn aangebracht of de officiële dealer wordt meegenomen en is de cataloguswaarde van kracht tot het moment dat het kentekenbewijs deel 1 is uitgegeven. De waarde van elke auto daalt namelijk op het moment dat die wegrijdt van de showroom en is de cataloguswaarde daarna niet meer van toepassing. Bij het bereken van de cataloguswaarde is doorgaans het kenteken al voldoende, maar zullen bij oudere modellen wat extra gegevens nodig zijn. Wat de netto catalogusprijs zal zijn is sterk afhankelijk van het aantal opties dat op de desbetreffende auto zitten.

Cataloguswaarde auto ontdekken