Dagwaarde van een motor

Voer een Nederlands kenteken in…

Zoek kenteken info

europaNL
KM standenSchadebedragen
EigenarenhistorieRDW keuringen

 

 

4.8 van de 5 gebaseerd op 727

beoordelingen

Dagwaarde motor

Dagwaarde motor

De dagwaarde motor geeft de waarde aan die het heeft op de dag dat het wordt berekend. Het geeft dus antwoord op de vraag ‘Wat is mijn motor waard’? De naam is dus vrij letterlijk op te vatten en geeft de dagwaarde een indicatie aan van wat er bij de verkoop gevraagd kan worden. Ook ingeval er een ongeluk mocht voordoen en de verzekering over moet gaan tot het vergoeden van de schade zal er naar de dagwaarde worden gekeken. De motor dagwaarde kan vrij snel worden bepaald en zijn er zelfs websites waar het online kan gebeuren. De dagwaarde kan zeker worden gebruikt als richtlijn om een verkoopprijs te bepalen, maar zijn er nog een tal van factoren waarmee er bij het berekenen van de motor dagwaarde geen rekening mee is gehouden.

Waarde motor

Bij het berekenen van de dagwaarde motor gaat men af van een motor in goede staat en zullen bij mankementen zeker de nodige correcties worden aangebracht. Dit wordt de werkelijke waarde genoemd en kan soms toch wel grote verschillen vertonen met de dagwaarde. Waar de dagwaarde wordt berekend als functie van de nieuwwaarde minus de afschrijving zal bij de werkelijke waarde de technische staat wel worden meegenomen. Ook de verschillende aanwezige extra opties zullen de prijs helpen te verhogen. Je kunt de dagwaarde motor gratis berkenen.

De dagwaarde via een kentekencheck is een heel goede manier om te gebruiken als uitgangspunt voor het bepalen van bijvoorbeeld de verkoopwaarde. Een potentiële koper van de motor zal zeker ook de prijs vergelijken met andere soortgelijke motoren op de markt en kan ook de dagwaarde zelf berekenen. De prijs die er op de markt voor een bepaald type motor wordt aangeboden wordt zeker ook meegenomen om de afschrijving te bepalen. Niet alle modellen blijven hun waarde even lang behouden en spelen de kwaliteit, de uitvoering, maar ook de populariteit van de motor een grote rol bij het berekenen van de afschrijving en de dagwaarde motor.

Leaseauto.net in het nieuws

Verschil cataloguswaarde motor en dagwaarde motor

Er is dus wel een groot verschil tussen de cataloguswaarde motor en de dagwaarde motor. Vaker wordt er met de dagwaarde gewerkt bij de verzekering. Let er wel op dat het in jouw nadeel kan uitvallen wanneer bij een ongeluk de motor Total-loss wordt verklaard en je slechts de dagwaarde uitgekeerd zult krijgen. je zult immers een nieuwe motor aan moeten schaffen en zal het verschil in prijs dan door jou zelf moeten worden betaald. Een lage verzekeringspremie hoeft dus niet altijd een voordelige dekking op te leveren. Omdat bij het berekenen van de dagwaarde factoren als de kwaliteit en ook de vraag op de markt meegenomen zijn kan het voorkomen dat de dagwaarde van sommige modellen motoren relatief lager zal liggen. In zulke gevallen is het toch beter te kiezen voor een verzekering waar er wordt uitgegaan van de nieuwwaarde voor de dekking.

Dagwaarde motor berekenen

De dagwaarde motor RDW is dus zeker een heel belangrijk hulpmiddel om te zien wat jouw motor werkelijk waard is. Het kan dus bij de verkoop van jouw motor worden gebruikt als richtprijs, maar is meer bedoeld om verzekeringsmaatschappijen een indicatie te geven hoeveel de uitkering zal moeten zijn in het geval van schade waarbij de hele motor vervangen dient te worden. Gelukkig kan je de dagwaarde ook altijd zelf berekenen en gebruik je die informatie om ook eens de verzekeringsmaatschappijen te vergelijken op hun tarieven en mate van dekking. Er zijn verschillende organisaties die ook de dagwaarde berekenen van de motor, een bekende daarvan is de ANWB motorwaarde een andere is Kentekencheck independer. Beide berekenen de dagwaarde op basis van actuele marktcijfers.