Je bent al talloze keren voorbij de dealer gereden waar je droomauto voor het raam van de showroom staat te blinken. Maar als je vervolgens je banksaldo bekijkt wordt al snel duidelijk dat je nog flink zal moeten sparen om die dure bolide ook echt te kunnen kopen. Wellicht overweeg je vervolgens om een lening af te sluiten, zodat je toch snel over die prachtige wagen kunt beschikken. Maar wat zijn de mogelijkheden op dat vlak en waar moet je allemaal rekening mee houden? Als je het goed bekijkt zijn er drie verschillende opties: je kunt de auto leasen, je kunt er een financiering bij de autodealer voor afsluiten of je kunt er geld voor lenen bij een bank of kredietverstrekker.

Auto leasen

Een groot voordeel van leasen is dat je maandelijks een all-inprijs aan de leasemaatschappij betaalt en dus weet waar je aan toe bent. Het betekent ook dat je geen rekening hoeft te houden met eventuele extra kosten voor het onderhoud van je auto, want die maken deel uit van de maandelijkse leasevergoeding. Nadeel van een personal lease is dat de auto nooit je eigendom is en dat je hem aan het einde van de leaseperiode (meestal 3 jaar) in moet leveren. Leasen kan ook nadelige gevolgen voor je autoverzekering hebben omdat je aan het einde van de leaseperiode geen of een zeer beperkt aantal schadevrije jaren mee kunt nemen waardoor je mogelijk onterecht een te hoge verzekeringspremie moet betalen.

Auto financieren via de dealer

Ogenschijnlijk lijkt dit een ideale oplossing. Je regelt meteen bij aankoop van je mooie dure auto de bijbehorende financiering bij de dealer. Bij deze vorm van financiering worden autokopers vaak over de streep getrokken vanwege voorwaarden die op het eerste gezicht heel aanlokkelijk lijken. Denk in dat geval onder meer aan een rentevrije periode gedurende het eerste jaar of een uitgestelde eerste aflossingstermijn. In de praktijk blijkt echter dat dit niets meer dan lokkertjes zijn en dat je uiteindelijk met hoge woekerrentes te maken krijgt, zodat je over de hele aflossingsperiode van de financiering juist heel erg duur uit bent. Die aflossingsperiode kun je bij dit soort financieringen overigens ook niet zelf bepalen en wordt daarom zo lang mogelijk opgerekt. Eerder je financiering aflossen is uitgesloten en als klap op de vuurpijl wordt de auto pas echt je eigendom op het moment dat je de allerlaatste termijnbetaling van de financiering hebt voldaan. Krijg je tijdens de looptijd van deze financiering te maken met betaalproblemen, dan wordt je fraaie vervoermiddel zonder pardon in beslag genomen.

Persoonlijke lening afsluiten voor een auto

Alle nadelen die leasen en financieren via de dealer kennen zijn niet van toepassing op een persoonlijke lening die je bij een bank of kredietverstrekker afsluit. Er is in dat geval namelijk sprake van een vaste looptijd en vaste maandtermijnen. Ook op het gebied van de te betalen rente zitten er geen addertjes onder het gras, want die blijft tijdens de gehele looptijd van de financiering gewoon gelijk.

Daarnaast bieden veel kredietverstrekkers je de mogelijkheid om boetevrij extra af te lossen op de momenten dat je wat ruimer in de slappe was zit. Zorg er bij deze leenvorm echter wel voor dat je niet een te lange looptijd vastlegt. Het zou namelijk behoorlijk zuur zijn als je nog steeds voor je auto aan het aflossen bent terwijl deze verder qua waarde al helemaal is afgeschreven. Daarnaast is het bij deze manier van financieren verstandig om jezelf allrisk te verzekeren, zodat je ook niet blijft betalen als je auto schade heeft (mede) door je eigen toedoen en je daardoor geen auto meer hebt.