De duizenden toeren welke een gemiddelde automotor per minuut maakt, moeten feilloos plaatsvinden en zorgen alle bewegende delen van de motor daar wel voor. De krukas zorgt ervoor dat de op en neer gaande beweging van de cilinders wordt omgezet in een draaiende en is het ook de krukas die zorgt voor de aandrijving van de overige componenten zoals de dynamo en de stuurbekrachtigingspomp. De nokkenassen welke zorgen voor de beweging van de kleppen worden aangedreven door de krukas middels een distributieketting of riem. Er komen bij deze overbrenging nogal wat grote krachten aan te pas en is het daarom ook zo dat het systeem vrij stevig in elkaar zit.

Een ketting vraagt om veel minder onderhoud

Of zelfs helemaal niet omdat je geen omkijken hebt ernaar. Het is wel een feit dat zo een ketting veel langer (soms wel de hele levensduur van de motor) meegaat in tegenstelling tot een distrubutieriem welke bij een bepaalde kilometerstand vervangen dient te worden. Bij het nalaten hiervan kunnen de gevolgen destraseuz zijn voor de motor en de kosten voor herstel torenhoog oplopen. Zo hard zal het weer niet gaan bij een ketting omdat die veel steviger in elkaar zitten. Het gaat wel niet alleen om de ketting, maar is er een compleet systeem aanwezig om het geheel letterlijk in goede banen te geleiden. De ketting zit aan de kant van de krukas vast aan een tandwiel en geldt hetzelfde ook voor de zijde waar de nokkenassen zijn bevestigd. Omdat de ketting en tandwielen uiteraard ook aan slijtage onderhevig zijn zal er na verloop van tijd enige speling in de aandrijving ontstaan. Daar komt dan de steller in en zorgt deze ervoor dat de ketting zijn “spanning” blijft behouden. Dit is van groot belang omdat de kans anders groot zou zijn op het verspringen van de ketting waardoor de afstelling van de nokkenassen ten opzichte van de kleppen negatief zou worden beïnvloedt. De motor zou hierdoor slechter beginnen te draaien omdat de aanvoer van lucht en afvoer van de verbrandingsgassen niet meer optimaal zou geschiedden. In het ergste geval zit je dan met verbogen kleppen en beschadigde zuigers omdat die tegen elkaar zijn gekomen.

Ook zijn er geleiders aanwezig om de ketting in zijn positie te houden. Het gaat bij een distributieketting dus om meer dan de ketting zelf en doen de defecten zich vaker ook juist bij de overige delen voor.

Slecht onderhoud staat meestal ten grondslag van mankementen aan de ketting

Bij motoren met een distributieketting worden alle delen gesmeerd met motorolie en is dit ook de reden waarom alles hermetisch afgesloten is. bij een distributieriem is het altijd nog vrij eenvoudig om de riem voor een deel bloot te leggen middels een plastic kapje aan de bovenkant, maar zal dat bij een ketting niet het geval zijn. Die wordt door de motorolie gesmeerd en dient alles dus hermetisch afgesloten te zijn. Bezichtigen van de ketting is dus lang niet altijd mogelijk op een aantal modellen na, maar bestaat de behoefte ertoe er ook niet. Zo een ketting is onderhoudsvrij en zal een opkomend defect ook van te voren hoorbaar zijn. Zo een ratelend geluid zullen de meeste mensen al eerder hebben gehoord en zal het geluid alsmaar erger worden. Het is echter niet het geluid waar jij je zorgen om moet maken. Het geluid wordt veroorzaakt door een versleten ketting en is in het ergste geval ook nog de geleider en steller compleet versleten.

Maar het systeem is toch ontworpen om een motor leven lang mee te gaan? Klopt, maar dat geldt alleen waneer het onderhoudt altijd heeft plaatsgevonden volgens de specificaties van de fabriek. Dat geldt niet alleen voor de intervallen, maar ook voor het merk en type motorolie welke er steeds is gebruikt. Vanwege het hoog aantal toeren waar zo een distributiekettingsysteem steeds aan wordt blootgesteld, zijn de toleranties wel klein als het gaat om het verkrijgen van een optimale smering. Slecht onderhoudt zorgt ervoor dat de motorolie aanwezig niet meer berekent is voor haar taak en de slijtage dus sterk zal toenemen.

Bij het vervangen komt er wel meer bijkijken dan een distributieriem

Omdat het systeem van een ketting ook wat ingewikkelder in elkaar zit zal het natuurlijk ook wat meer moeite kosten om de ketting en alle bijhorende componenten te vervangen. Het komt daarom ook vaker voor dat de motor zal moeten worden verwijderd of dat die tenminste aan een zijde zal moeten worden opgetild om zo genoeg ruimte vrij te maken om te werken. Na het verwijderen van het metalen deksel welke de ketting bedekt, kan er een aanvang worden gemaakt met het demonteren van alle te vervangen onderdelen. Hierbij dient men voorzichtig te werk te gaan om ervoor te zorgen dat er geen schade optreedt aan de overige delen van de motor. Ook bij een distributieketting is het belangrijk om voor het plaatsen van de nieuwe even de oude ernaast te leggen om te kijken of het daadwerkelijk om dezelfde afmeting gaat. Soms wordt ook de waterpomp aangedreven door de ketting en is het beter die ook gelijk te vervangen, ook al vertoont het geen defecten. Nadat alles weer netjes geplaatst is kan de motor weer startklaar worden gemaakt. het is belangrijk dat er bij het plaatsen van de nieuwe ketting rekening gehouden is met de ontsteking. Op het motorblok bevinden zich referentiepunten waar men gelijk aan gaat kunnen zien of het plaatsen wel correct heeft plaatsgevonden.

Een motor waar de distributieketting aan vervanging toe is, zal ongetwijfeld al veel kilometers afgelegd hebben. Echter is het onderhoudt doorslaggevend voor de levensduur van de ketting. Laat het vervangen van de ketting daarom niet alleen zonder meer plaats vinden en ga ook even na waarom die is versleten. Pas desnoods het onderhoudt aan (kortere intervallen) en voorkom zo weer een vroegtijdige vervanging van de ketting.