Wanneer je een tweedehands auto wilt aanschaffen, wil je er ook alles vanaf weten. Je kunt er natuurlijk een proefritje mee maken en hem controleren, maar alle details, zoals de historie en eventuele schade uit het verleden kom je meestal niet te weten. Dat is nu op te lossen, door op kentekencheck.net je kenteken in te voeren, waarna je een check rapport ontvangt met alle geregistreerde gegevens van de betreffende auto. Er worden namelijk meer gegevens dan je verwacht bijgehouden door het RDW en nauwkeurig in hun database geregistreerd. Kentekencheck.net haalt dan ook alle gegevens direct uit de database van het RDW.
Welke gegevens kunnen opgevraagd worden?
Indien je je auto jaarlijks laten keuren voor de APK, dan zullen bepaalde gegevens, zoals de kilometerstand in de RDW database ingevoerd worden. Ook bij eventuele reparaties wordt de database geüpdatet. En zo worden er nog veel meer gegevens bijgehouden van je auto. Uiteraard wel zonder persoonlijke gegevens van de eigenaar. Het is mogelijk dat de huidige eigenaar van de auto, wanneer hij geen kentekencheck heeft gedaan, ook niet op de hoogte is van alle gegevens.
Het schadeverleden
Belangrijk is het om te weten welke schades een auto in het verleden heeft gehad. Dit kan namelijk van invloed zijn op allerlei zaken. Geregistreerd wordt om welke schade het gaat en dat hoeft geen grote schade te zijn, het kan ook een simpele lakschade zijn. Ook het aantal schades en de datum, wanneer de schade aangemeld is, vind je terug in de database. Ook kan je het schadebedrag zien.
Aantal eigenaren
Vooral bij de al wat oudere auto’s is het lastig na te gaan hoeveel keren deze al van eigenaar is gewisseld. Bij kentekencheck.net kun je inzicht krijgen in het aantal eigenaren die de auto al in bezit gehad hebben. Er wordt niet op naam geregistreerd maar op de datum van de tenaamstelling. Zo krijg je niet alleen inzicht in hoe vaak de auto van eigenaar is gewisseld, maar ook hoe lang de auto op naam van een eigenaar heeft gestaan.
Kilometerstanden
Het gebeurd soms en vooral bij bonafide autohandelaren, dat de kilometerstand van een auto teruggedraaid wordt. Dit is een vorm van fraude. Daarom geeft het rapport de geregistreerde kilometerstanden van de auto, zodat je die kunt vergelijken met de werkelijke kilometerstand. Normaal gesproken zal dit wel overeenkomen, maar mocht dit niet het geval zijn, koop betreffende auto dan nooit, want je weet dat je met fraude van doen hebt.
Verzekering
Iedere auto in Nederland moet verzekerd zijn met een wettelijke aansprakelijkheid (WA) verzekering. Dit wordt ook zeer nauw bijgehouden. Je krijgt bijvoorbeeld automatisch een bericht van het CJIB wanneer je auto niet verzekerd is. Ook het rapport geeft aan of de auto een WA verzekering heeft. Mocht dit niet het geval zijn en je koopt toch de auto, ga dan zo snel mogelijk een autoverzekering vergelijken en afsluiten. WA is verplicht, maar wil je beter verzekerd zijn, dan kun je bijvoorbeeld een all risk autoverzekering afsluiten.