Het overgrote deel van de auto’s op de Nederlandse wegen rijdt op benzine. De verkoop van elektrische auto’s zit behoorlijk in de lift, maar voordat alle benzineauto’s vervangen zijn door hun elektrische equivalenten, zal nog wel even duren. Voor mensen die nog twijfelen over de financiële voordelen van elektrisch rijden, is het goed om enig inzicht te geven in de kosten. De prijzen van auto’s variëren natuurlijk en het hangt er vooral vanaf welke keuze je daarin zelf maakt. Maar wat je uiteindelijk kwijt bent aan kosten voor het rijden, valt eenvoudig te beredeneren.

Elektriciteit veel goedkoper dan benzine

In Nederland betaalden we in oktober 2020 ongeveer 1,65 euro voor een liter benzine. Laten we er even van uitgaan dat je auto met een liter benzine vijftien kilometer zou kunnen rijden. Dat is al redelijk zuinig, in de praktijk zul je misschien iets minder ver komen. Er zijn namelijk ook auto’s die niet meer halen dan elf kilometer op een liter benzine. Maar we kiezen bewust voor een zuinig type auto, zodat je kunt zien dat zelfs dan elektrisch rijden een behoorlijk stuk scheelt. In het gegeven voorbeeld ben je per kilometer dus 0,11 euro aan brandstof kwijt. Heb je een dieselmotor, dan tank je voordeliger. De dieselprijs stond in oktober 2020 op 1,28 euro per liter. Als we wederom uitgaan van een auto die met een liter diesel vijftien kilometer maakt, is dat dus 0,085 euro per kilometer. Dan nu de elektrische auto. Die heeft voor 100 kilometer 15 kWh elektriciteit nodig. Als je dat gaat omrekenen, ben je 0,035 euro per kilometer kwijt. Dat is dus minder dan de helft van wat je kwijt bent als je een dieselmotor hebt en minder dan een derde van de prijs voor benzine.

Eigen laadpaal

Een kanttekening hierbij is wel dat het gebruik van een openbare laadpaal doorgaans iets duurder is dan wanneer je de auto thuis oplaadt via je eigen stroomnet. Met een laadpaal thuis bespaar je dus zo optimaal mogelijk. Deze laadpalen zijn in diverse uitvoeringen verkrijgbaar en de kosten ervan hangen samen met het type auto dat je rijdt en de eventuele aanpassingen die nodig zijn aan de elektrische installatie thuis. Een goede tip is om ook meteen zonnepanelen aan te laten leggen. Je kunt Laadkompas raadplegen voor onafhankelijk advies over laadpalen.