Een reden waarom we allemaal graag weer achter het stuur stappen is vanwege dat enorme vrijheidsgevoel dat we krijgen wanneer we de weg op gaan. Een ultiem gevoel waar maar weinig dingen tegenop kunnen. De meeste mensen zijn het erover eens dat het een van de beste gevoelens ooit is. Een aanname die ook regelmatig onderbouwd wordt door verschillende psychologische studies, wat bewijst dat wij niet de enigen zijn die er zo over voelen.

Bron: Pxhere

Wetenschappelijk onderzoek naar de vrijheid van het rijden

Het Kennisnet is één van de mensen die hier bijvoorbeeld onderzoek naar gedaan heeft. Dit deden zij in samenwerking met de ANWB in verband met de opkomst van de zelfrijdende auto. De technologie van de zelfrijdende auto is zo goed als voldaan, toch is het een product waarvan men niet denkt dat het in de nabije toekomst grootschalig op de markt komt. Allereerst omdat veel mensen er huiverig bij zijn om de controle uit handen te geven. Mensen lijken zich over het algemeen toch veiliger te voelen in een auto waarin ze zelf sturen, remmen en alles in de gaten te houden. Maar de grootste reden waarom men niet aan de zelfrijdende auto wilt beginnen is vanwege het vrijheidsgevoel wat men ervaart tijdens het rijden. En dat terwijl je een zelfrijdende auto ook gewoon kan vertellen waar je naartoe wil, dus het onafhankelijk aankomen op je bestemming werkt nog net zoals in een normale auto. Toch lijkt het zo te zijn dat mensen liever zelf het stuur in handen houden en dat dit leidt tot het ultieme gevoel van vrijheid. Het gevoel van veiligheid en vrijheid lijkt bij het autorijden compleet met elkaar verwikkeld te zijn. Hieruit kunnen we opmaken dat ook het gevoel van controle over de eigen veiligheid een grote bijdrage kan hebben aan het gevoel van vrijheid wat mensen ervaren zodra ze de auto in stappen.

Bron: Pxhere

Het immiteren van het vrijheidsgevoel

Gezien het zo populair is onder vele verschillende mensen van de wereldbevolking is het niet vreemd dat velen getracht hebben dit vrijheidsgevoel te immiteren. Eén van de voornaamste manieren waarop dit gebeurd is door middel van simulatoren en games waarin de ervaring van het rijden zo realistisch mogelijk wordt weergegeven. De eerste simulator waar je aan kan denken waarbij veiligheid en zo realistisch mogelijk rijden zo goed mogelijk met elkaar gecombineerd worden is in de simulatoren die gebruikt worden voor training en eerste lessen bij rijscholen. Zo kan de leerling in veilige omgeving kennismaken met hoe de auto werkt en wat de regels zijn. Uiteraard zijn er ook talloze simulatoren en games die meer gericht zijn op de entertainment industrie. Toch willen ook deze vaak een zo realistisch mogelijke weergave geven van het rijden van een auto. Forza Horizon van Playground Games is hier een beroemd voorbeeld van. Iedere uitgave van het spel neemt je naar een ander deel van de wereld. Zowel de landschappen, seizoenen als het rijden zelf worden hier zo realistisch mogelijk weergegeven, zodat je echt het gevoel heb alsof je de wereld aan het rondrijden bent. Of The Wild Chase, een online auto race spel wat je geheel gratis kan spelen op de website van Mr Green. In dit spel weet je nooit wat er om de volgende hoek ligt, iets wat in het echte leven net zo goed kan gebeuren. Een ander beroemd voorbeeld is Driver: San Francisco van Ubisoft. Hierin waan je je even helemaal in de jaren ’70 van Amerika en rij je rond in authentieke muscle auto’s met luid brommende motoren en piepende banden. Een realistische rij-ervaring door het landschap van San Francisco.

De vrijheid van autorijden is iets wat iedereen graag wil ervaren. Het gevoel dat je overal naartoe kan, en zelf kan bepalen wanneer. Het is daarom maar goed ook dat er tegenwoordig nieuwe technologie bestaat waarmee we dit gevoel dichterbij huis kunnen ervaren, mochten we niet in het bezit zijn van een auto.