Tama66 | Pixabay

De premie van een autoverzekering verschilt niet alleen per autoverzekeraar, maar is ook afhankelijk van veel andere factoren. Denk hierbij aan de dekking van de verzekering, de woonplaats én de leeftijd van de bestuurder. Waarop is de autopremie nog meer gebaseerd?

Het aantal schadevrije jaren

Vanaf het moment dat er een autoverzekering op jouw naam staat, bouw je schadevrije jaren op. Schadevrije jaren niet alleen goed voor jezelf, maar ook goed voor de portemonnee. Per jaar dat je geen schade claimt, verdien je namelijk één schadevrij jaar. Daar staat tegenover dat als je schade claimt, je schadevrije jaren kwijt raakt. Hoe meer schadevrije jaren je hebt opgebouwd, hoe meer premiekorting je krijgt.

Kenmerken auto

Uiteraard is jouw auto ook van invloed op de hoogte van de premie. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar het gewicht en de snelheid van de auto. Hoe zwaarder en sneller de auto, hoe meer schade jouw voertuig kan toebrengen aan eigendommen van anderen. Ook wordt er gekeken naar het aantal kilometers dat je per jaar rijdt. Want: hoe minder de auto onderweg is, hoe kleiner de kans op schade is.

Dekking autoverzekering

De dekking van jouw autoverzekering speelt uiteraard ook mee. Je bent verplicht om minimaal een WA-verzekering af te sluiten. Dit is de minst uitgebreide autoverzekering en dus ook de goedkoopste optie. Naast de WA-verzekering, kun je ook kiezen voor een beperkt cascodekking of een allrisk autoverzekering. Hoe uitgebreider de autoverzekering is, hoe duurder hij uiteraard wordt. Welke dekking het beste bij jouw auto past, is afhankelijk van de waarde van de auto. Over het algemeen geldt dat eigenaren van auto’s tot 7 jaar oud het beste voor een allrisk verzekering kunnen kiezen. Is jouw auto 12 jaar of ouder? Dan is een WA-verzekering voldoende.

Leeftijd bestuurder

Bestuurders tussen de 24 en 65 jaar oud betalen meestal geen extra premie op basis van hun leeftijd. Jongeren onder de 24, betalen vaak wel meer premie. Dit komt omdat jonge bestuurders vaker schade rijden. Om deze reden worden er aan jonge bestuurders ook vaak strengere acceptatie-eisen gesteld wanneer zij een autoverzekering willen afsluiten. Sommige verzekeraars weigeren jonge klanten zelfs. Ook 65+ers betalen fors meer premie voor de autoverzekering. Deze groep betaalt vaak een extra toeslag omdat ze door de verzekeraar als risicovol worden gezien.

Postcode en huisnummer

Ook de postcode en het huisnummer van de bestuurder zijn van invloed op de premie. Mensen die in een drukke stad wonen, betalen een hogere premie voor de autoverzekering dan mensen die op het platteland wonen. Dit komt omdat de kans op schade in een stad groter is. Ook wordt er gekeken naar vandalisme, diefstal of wanbetaling in jouw regio. De verschillen zijn tussen de verzekeraars aanzienlijk. Verzekeraars opereren namelijk in een vrije markt, waardoor ze zelf de hoogte van de autoverzekering mogen bepalen. Je kunt het beste vooraf de autoverzekering berekenen en vergelijken met andere verzekeraars. Op deze manier bespaar je tientallen euro’s per jaar.