Gevarendriehoek, geel hesje, verbanddoos, hamertje, sneeuwkettingen, startkabels, reservelampen, brandblusser, sleepkabel, acculader: als je alle artikelen inpakt die handig zijn om in de auto te hebben, houd je nauwelijks ruimte over voor je bagage. Wat moet er nu echt mee als je de grens passeert?
Op vakantie
Het is tegenwoordig een kleine moeite om, voordat je iets aanschaft, een afweging te maken aan de hand van wat je zoal op internet kunt vinden aan informatie. Bij het afsluiten van een energiecontract gebruik je een energievergelijker, de zorgvergelijker 2021 gebruik je om je zorgverzekering te checken en als je op vakantie gaat kijk je welke huisjes en campings de beste prijs-kwaliteitverhouding hebben. Naast alle voorbereiding, is het bij autovakanties ook raadzaam om de regels van alle landen waar je doorheen rijdt te checken.
Discussie
De regels die we hier opnoemen zijn van kracht wanneer je een inlands kenteken hebt. Je Nederlandse nummerplaat ontslaat je van de regels. Toch is voorkomen beter dan genezen: er kan nog wel eens discussie ontstaan met een politieagent die zijn huiswerk niet gedaan heeft. Daar heb je geen zin in – zeker niet op vakantie. Dus geadviseerd wordt om de vijf meest voorkomende artikelen toch maar in de kofferbak te doen. Let op: als je een auto huurt in een ander land, check dan of alle verplichte zaken aanwezig zijn. De autoriteiten kennen voor een auto met lokaal kenteken sowieso geen pardon.
Gevarendriehoek, veiligheidshesje, verbanddoos, brandblusser en reservelampjes
Dit zijn de attributen die, zij het dwingend, geadviseerd worden om mee te nemen. Voor de gevarendriehoek geldt dat in elk land in Europa, het veiligheidshesje is ook vrijwel overal noodzakelijk en de verbanddoos in België, Duitsland, Oostenrijk, Kroatië, Slovenië, Slowakije, Tsjechië, Griekenland en Turkije. In drie landen is een goedgekeurde brandblusser verplicht: Polen, Griekenland en Turkije. In Kroatië en Slovenië moeten reservelampjes in elke auto aanwezig zijn.
Sneeuwkettingen?
De alcoholtest is sinds mei 2020 niet meer verplicht in Frankrijk. Bij bepaalde autoverlichting (zoals led, neon of xenon) gelden de regels van de reservelampjes niet. En wat betreft het bij je hebben en het gebruik van sneeuwkettingen: die regels dien je per land te checken op het moment dat je je vakantie aan het plannen bent. De regels willen namelijk nog wel eens veranderen. Tijdens en na sneeuwval zal je die dingen toch om je banden moeten leggen. Ook is het zaak op te letten of je winterbanden moet hebben. Dit kan bij ongevallen verzekering-technische gevolgen hebben. In Scandinavische landen is het gebruik van spijkerbanden overigens normaal, maar niet verplicht.