Inruilwaarde Auto

Voer een Nederlands kenteken in…

Zoek kenteken info

europaNL
KM standenSchadebedragen
EigenarenhistorieRDW keuringen

 

 

4.8 van de 5 gebaseerd op 727

beoordelingen

Taxatiewaarde auto

Voordat we uitleggen hoe je de inruilwaarde auto berekenen kunt, is het handig om het verschil te weten tussen de inruilwaarde en de dagwaarde auto. De dagwaarde, die bepaald wordt door de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW), is een bedrag dat voor de verzekeraar wordt gebruikt om te bepalen hoeveel er uitgekeerd moet worden in geval van schade. Het is dus een indicatie voor een verzekeringsmaatschappij om de waarde van een auto te bepalen en niet hetzelfde als de verkoopwaarde. De auto inruilwaarde berekenen wordt bepaald op basis van een aantal zaken, onder andere de kilometerstand, de voertuiggegevens van de RDW en het aantal eigenaren dat een voertuig heeft gehad.

Autowaarde inruil bij aankoop van andere auto

De inruilwaarde van een voertuig is de dagwaarde die door een autohandelaar of garage aan een auto wordt gegeven als je deze bij de aankoop van een andere wagen inruilt. Het kan dan zowel gaan om de aankoop van een nieuwe als een tweedehands auto. Het is slim om zelf ook een inschatting te maken van de inruilwaarde auto voordat je deze gaat inruilen. Zo voorkom je dat een dealer je een te lage prijs voor je bolide geeft. De dealer zal altijd proberen om de prijs zo laag mogelijk te houden, zodat hij op de doorverkoop van je wagen veel winst kan maken. Je kunt de inruilwaarde auto bepalen door het doen van een kenteken check.

Auto inruilwaarde berekenen

Via de RDW kun je het kenteken van je voertuig checken om gegevens te vinden, maar niet de inruilwaarde. Je kunt de check doen op de website van Kentekencheck.nu, maar ook bij kentekencheck.net. Het berekenen van de inruilwaarde is eenvoudig en zo gebeurd. Het is altijd verstandig om de auto inruilwaarde van je voertuig te bepalen voordat je deze gaat inruilen. Ook als je de auto gaat verkopen is het goed om te weten hoeveel je ervoor kunt vragen. Je weet dan dat je een eerlijke prijs vraagt én ontvangt. Je kan de inruilprijs auto eenvoudig opvragen door een kenteken check te doen en het waarderapport te bestellen. Na het verkoopprijs auto berekenen weet jij precies wat de waarde van jouw auto is bij verkoop.

Inruilprijs auto verhogen tips

Als je van plan bent om je oude bolide in te ruilen of te verkopen, dan kun je dit natuurlijk via een autodealer doen. Een slimme tip om geld te besparen is echter om je voertuig te koop aan te bieden bij een autoverkoopwebsite als Autoverkoopsites.com. Er zijn meerdere betrouwbare websites waar je je auto aan kunt bieden.

Leaseauto.net in het nieuws

Op deze manier krijg je waarschijnlijk meer geld voor de wagen dan wanneer je deze via een garage of dealer probeert te verkopen. Een dealer zal namelijk een zo groot mogelijke winstmarge proberen te pakken door je zo min mogelijk voor de wagen te betalen.

Wat is de inruilwaarde van mijn auto?

Vaak krijgen wij de vraag; wat is mijn auto waard bij inruil? Helaas blijft een voertuig nooit zoveel waard als dat deze bij de aankoop was. Direct na de verkoop begint de waarde al te dalen. Door het gebruik van de auto is er sprake van afschrijving, de auto inruilen waarde gaat hierdoor omlaag. De auto wordt ouder, maakt meer kilometers en krijgt gebruikerssporen. Al deze zaken zorgen ervoor dat het voertuig continu minder waard wordt en de inruilprijzen auto omlaag gaan. Dat is niet zo raar, want hoe ouder de auto wordt, hoe minder lang hij nog mee zal gaan. Afschrijving is dus niet te voorkomen. Je kunt het echt wel enigszins beperken. Als je je voertuig goed onderhoudt, regelmatig laat controleren en er zuinig mee omgaat, dan zal de afschrijving minder worden.

Dagwaarde auto

De dagwaarde van een voertuig wordt grofweg berekend door de nieuwwaarde te nemen en daarvan de afschrijving af te trekken. Omdat je de afschrijving moeilijk zelf kunt bepalen, kun je dit het gemakkelijkst doen door een kentekencheck. Hierin worden de nieuwprijs, de leeftijd van de auto, eventuele gebreken en de APK-status van de auto meegerekend. Hoewel deze berekening een goede indicatie geeft van de dagwaarde en daarmee ook een inschatting van de inruilwaarde auto, is deze niet 100% betrouwbaar. De inruilwaarde berekenen auto hangt namelijk ook in belangrijke mate af van de staat waarin de auto verkeert. De ene auto is na vijf jaar gebruik nog piekfijn in orde, terwijl de andere al bijna ‘op’ is gereden. Deze factor wordt niet meegerekend bij de kenteken check. Houd hier dus rekening mee als je een auto gaat inruilen of verkopen.

Tweedehands auto prijs berekenen met een kentekencheck

Door een kenteken check te doen kun je niet alleen maar de inruilwaarde auto bepalen. Je kunt er ook andere belangrijke zaken mee uitvinden. Deze punten zijn vooral handig als je zelf een tweedehands voertuig wilt gaan kopen. Met een RDW kenteken check kun je bijvoorbeeld de kilometerstand van een auto controleren. Dit is belangrijk, omdat particulieren en dealers nog weleens eens de kilometerteller terug willen draaien. Hoe minder kilometers een voertuig immers heeft gereden, hoe hoger de prijs. Door het kenteken te checken controleer je of de kilometerstand in orde is. Je kunt daarnaast ook zien wat de APK-status van een voertuig is en of deze niet als gestolen staat geregistreerd. Ook interessant zijn de schaderapporten.