Kenteken overschrijven

Voer een Nederlands kenteken in…

Zoek kenteken info

europaNL
KM standen Schadebedragen
Eigenarenhistorie RDW keuringen

 

 

4.8 van de 5 gebaseerd op 727

beoordelingen

Schadeverleden auto

Het moment waarop je de sleutels van een nieuw voertuig ontvangt, markeert niet alleen het begin van een nieuwe fase van je leven, maar ook het cruciale punt waarop het kenteken moet worden overgeschreven. Wanneer je voor het eerst een auto koopt kan het overschrijven van een kenteken wat ingewikkeld klinken. 

Dit artikel biedt een helpende hand voor iedereen die vragen heeft over het overschrijven van een kenteken. We begeleiden je door het doolhof van regeltjes en plichten. Hier lees je meer over het stappenplan, de kosten die verbonden zijn aan de procedure. 

Wanneer een kenteken laten overschrijven?

Het overschrijven van een kenteken is iets wat je doet op het moment dat je een voertuig koopt. Wanneer je officieel in het beheer van een auto wilt zijn, moet je het kenteken namelijk op jouw naam laten zetten. Het overschrijven van een kenteken zorgt er direct voor dat je recht hebt op het voertuig. 

Wat kost het laten overschrijven van een kenteken?

Helaas is het overschrijven van een kenteken niet gratis. Het RDW overschrijven kost €11,40. Deze kosten worden in rekening gebracht bij de koper. Het overschrijven van een RDW kenteken brengt naast de overschrijfkosten nog meer kosten met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan wegenbelasting en een autoverzekering. Dit zijn kosten die om het hoekje komen kijken zodra je de eigenaar bent van een voertuig.

Onthoud dat je na het aanschaffen van een auto direct een verzekering afsluit, zonder mag je namelijk niet achter het stuur stappen.

Leaseauto.net in het nieuws

Kenteken overschrijven: een stappenplan

Hoe werkt een auto overschrijven precies? We zullen de verschillende stappen voor je uiteenzetten.

Stap 1: Wees goed voorbereid

Het overschrijven van je voertuig vergt enige voorbereiding. Zo is het erg belangrijk dat het kentekenbewijs compleet is. Daarna ben je als koper verplicht om een geldig Nederlands identiteitsbewijs mee te nemen. 

Stap 2: Waar kenteken overschrijven?

Vraag je je af waar je een kenteken kan laten overschrijven? Dit kan op twee manieren. Je kunt een kenteken overschrijven in de buurt, bijvoorbeeld bij een kentekenloket, maar je kunt dit ook online doen. 

Kentekenloket

Een kenteken overschrijven in de buurt is voor veel mensen een ideale optie. Dit doe je door simpelweg een kentekenloket, keuringsstation of het RDW te bezoeken. Check voordat je van huis gaat even de openingstijden. De loketten en stations hebben namelijk vaak afwijkende openingstijden. Ga je naar het RDW? Deze heeft in de meeste gevallen wel vaste openingstijden. 

Kenteken overschrijven online

Een voertuig overschrijven kan vandaag de dag ook online. Hier heeft het RDW een speciale pagina voor op hun website, waar je alle gegevens direct en gemakkelijk kunt invullen. 

Het is belangrijk te weten dat je minimaal 18 jaar oud dient te zijn om een kenteken te mogen overschrijven. Daarnaast moet je in het Basisregistratie Personen Register (BRP) staan. Dit is het register voor iedereen die woonachtig is in Nederland.

Wees je ervan bewust dat je het kenteken zelf dient over te schrijven. Iemand anders mag deze taak niet voor jou uitvoeren. 

Stap 3: Het vrijwaringsbewijs

Na het overschrijven van het kenteken ontvang je een vrijwaringsbewijs. Zo’n bewijs is een document dat aangeeft dat de verkoper van de auto hier niet langer verantwoordelijk voor is. Geef dit vrijwaringsbewijs aan de verkoper van de auto en bewaar zelf het eerste deel van de nieuwe tenaamstellingscode goed. Schrijf deze bijvoorbeeld ergens in je digitale notities op. 

Stap 4: Tenaamstellingscode

Na het overschrijven van een kenteken ben je in bezit van het eerste deel van de tenaamstellingscode. Deze code hoort bij het Nederland kenteken. Het bestaat uit een combinatie van letters en cijfers en vormt samen met het kentekenbewijs het bewijs van de tenaamstelling van een voertuig op jouw naam. Enkele dagen na het ontvang je het tweede deel van de tenaamstellingscode en het kentekenbewijs van de RDW via de post.

Stap 5: Aankoopkeuring

Voordat je achter het stuur springt, is het belangrijk om direct een aankoopkeuring uit te laten voeren. Je voertuig wordt dan gecheckt op tien verschillende punten. Na de afronding van deze keuring weet je zeker dat je veilig de weg op kunt. 

Gefeliciteerd, je hebt de sleutels van je nieuwe auto in handen! Om officieel en juridisch eigenaar te worden van het voertuig is het overschrijven van het kenteken een noodzakelijke stap. 

Bovenstaande guide geeft je alle informatie die je nodig hebt voor het overschrijven van een kenteken. Je weet welke voorbereidingen je dient te treffen, waar je je kenteken kunt laten overschrijven en wat je moet met het vrijwaringsbewijs en de tenaamstellingscode. Daarnaast ben je je bewust van de kosten die verbonden zitten aan het laten overschrijven van een voertuig.

Zo, nu is de auto echt van jou! Stap in, zet de motor aan en geniet van je welverdiende vrijheid op de weg. Veel rijplezier gewenst!