Voer een Nederlands Kenteken in…

Zoek kenteken info

europaNL

Motorrijtuigenbelasting berekenen

Motorrijtuigenbelasting berekenen

Zit u op het punt om een nieuwe auto of ander voertuig te kopen? Dan is het natuurlijk wel zo fijn om te weten welk tarief u gaat betalen voor motorrijtuigenbelasting 2016. U wilt niet ineens een bedrag gaan betalen dat u niet kan veroorloven. Gelukkig is hier een eenvoudige oplossing voor: namelijk de rdw kenteken check. Door middel van de kenteken check krijgt u alle voertuiggegevens waarmee u kunt zien hoeveel u moet betalen. Hiermee heeft u een beter beeld of het nieuwe voertuig interessant voor u is. U wilt natuurlijk niet altijd een flink bedrag meer betalen voor de motorrijtuigen belasting.

Bij nieuwe auto’s is het ook erg handig om te weten, er zijn tegenwoordig vaak mogelijkheden waarbij je een tijdelijke vrijstelling krijgt in verband de CO2 uitstoot. Dit is uiteraard met name bij elektrische en hybride auto’s.

De tarieven van de motorrijtuigenbelasting in Nederland

Nederland heeft een goed wegdek, helemaal als we kijken naar andere landen in de wereld. Er kan vastgesteld worden dat Nederland veel investeert in veilig verkeer. Dit is ook de reden waarom de motorrijtuigenbelasting wat hoog kan uitvallen. In Nederland zijn dit soort zaken enorm goed geregeld, wat betekent dat er ook veel belasting naartoe gaat. Dit resulteert uiteindelijk in veilige wegen, snelle logistieke mogelijkheden en het zorgt dat je natuurlijk snel van A naar B kunt wanneer dit nodig is.

Het is altijd aan te raden om te kijken welk tarief je moet bepalen voor de wegenbelasting in 2016. Het kan namelijk afhangen of je de auto wilt kopen of niet. Je zit vaak niet te wachten om ineens 30% meer te betalen. Het tarief van de belasting wordt daarom vaak zeker meegenomen bij de aankoopbeslissing van de auto. Het zijn vaak de onderhoudsbeurten en de belasting die de auto echt duur maken. De organisatie die bepaald welk tarief er wordt gehanteerd voor het jaar is de Rijksdienst Wegverkeer (RDW). Elk jaar vindt je daarom weer andere tarieven, al zijn het uiteraard geen enorme verschillen. Belangrijke factoren waar naar wordt gekeken door de RDW zijn onder andere de CO2 uitstaat, het gewicht van het voertuig en de soort brandstof dat wordt gebruikt.

Hoe werkt het MRB berekenen voor 2017 precies?

We zullen hier uitleggen hoe je het tarief eenvoudig kunt berekenen. Ga naar de ‘Wegenbelasting berekenen’ pagina in ons menu bovenin. Hier vult u de provincie, de kilometerstand en het soort brandstof in waarna u een overzicht krijgt van het tarief. Het is in Nederland namelijk goed geregeld, elk voertuig wordt geregistreerd door de RDW. Dit houdt in dat ze alle technische gegevens bijhouden van voertuigen en deze gebruiken bij het berekenen van de tarieven voor elk jaar.

Voor elke provincie worden er andere tarieven gehanteerd. De keuze ligt namelijk bij de provincie hoeveel belasting precies wordt geheven. Er kunnen dus verschillen in zitten als je in Friesland zit of in Noord-Holland, al zal het verschil niet extreem zijn. Ook het soort voertuig is van belang. Op de website van de Belastingdienst.nl kun je ook zien welke voertuigen er allemaal zijn. Zo zijn er namelijk veel verschillende opties van personenauto’s, tot busjes tot aan bestelauto’s.

Conclusie

De motorrijtuigenbelasting wordt elk jaar opnieuw berekend. Het is aan te raden om het te checken voor het nieuwe jaar bij de huidige auto maar ook als je een nieuw voertuig zoekt. Je wilt namelijk niet voor een schrikbarend bedrag staan. Het kan namelijk invloed hebben op je aankoopbeslissing, met name als je op zoek bent naar een goedkoper alternatief. Want een voertuig onderhouden kan erg duur zijn. Doe daarom altijd een wegenbelasting check via de website en kijk welk bedrag je moet betalen.

Veel Gestelde Vragen

Hoe komen jullie aan de gegevens?

Wij werken samen met verschillende databronnen zoals het RDW waar wij onze gegevens verzamelen. Hierdoor hebben wij een van Nederlands grootste kenteken databases. Geen kenteken dat wij niet kennen in ons systeem.

Voor welke voertuigen kan ik een check uitvoeren?

Het is heel eenvoudig, ieder voertuig met een Nederlands kenteken kan gecontroleerd worden. Of het nou een scooter is, een camper of een normale personen auto. Voer het kenteken in en krijg direct resultaat.

Of neem contact op

Is het volledig gratis?

Onze basis check is volledig gratis. Zo geven wij bijvoorbeeld de voertuig gegevens gratis, maar bieden onze partners ook betaalde opties aan. Denk hierbij aan de correcte km stand of een schadeverleden. Helaas is deze data niet gratis verkrijgbaar, dus verwijzen wij je door naar onze data partners.

Ik heb nog een vraag

Neem gerust contact met ons op, wij helpen je graag verder!