NAP check

Voer een Nederlands kenteken in…

Zoek kenteken info

europaNL
KM standenSchadebedragen
EigenarenhistorieRDW keuringen

 

 

4.8 van de 5 gebaseerd op 727

beoordelingen

NAP check

NAP auto checken

Een auto kopen doe je nou niet bepaald elke dag en wil je graag dat je een aankoop verricht waar je later niet onverwachts voor problemen zal komen te staan. Een auto kost niet bepaald weinig en wil je graag dat jouw investering wel een goede is geweest. Niet een ieder is echter in staat om bij de aankoop van een auto deze zelf aan een grondige inspectie te kunnen onderwerpen en komt een NAP check dus heel goed van te pas. Een Nationale Auto Pas check biedt de garantie op de aankoop van een auto die niet alleen technisch helemaal in orde is, maar waarvan ook alle gegevens correct zijn aangegeven.

De juiste kilometerstand is heel belangrijk

Een auto mag in een top conditie verkeren, maar zal de kilometerstand desondanks doorslaggevend zijn voor het vaststellen van de dagwaarde. Een auto die relatief gezien meer heeft gereden is ook aan meer slijtage (niet alleen de motor) onderhevig geweest en is de kans op mankementen groter. Helaas wordt er soms geprobeerd om de kilometerstand aan te passen om zo een voordeligere prijs te krijgen voor de auto. Bij een NAP check worden alle gegevens van de auto nagegaan, dus ook de juiste kilometerstand. De informatie die hiervoor nodig is wordt gehaald uit de database van de RDW. De informatie wordt allemaal weergegeven in het NAP rapport en heb je bij grote verschillen tussen de kilometerstand aangegeven in het rapport en die welke af te lezen is op de teller van de auto alle redenen om aan te nemen dat er sprake kan zijn van teller fraude.

Het kenteken van de auto is al voldoende

Bij het aanvragen van de NAP is het kenteken van de auto al voldoende en zorgt dit ervoor dat je geen uitgebreide lijst aan gegevens hoeft op te vragen aan de verkoper. Een ieder kan wel aan het kentekennummer komen van de auto die hij of zij wil aanschaffen. Vraag uiteraard ook nog naar de kilometerstand. Indien de verkopende partij weigert om de informatie te verschaffen, dan is dat op zich al een goede indicatie, dat er wat mis is.

Een eerlijke verkoper zal er nooit moeite mee hebben dat je alle gegevens van de auto toch wel even zelf na wilt trekken. Ook bij de aankoop van een auto die voor nieuw wordt uitgegeven is het een goed idee om toch even alle gegevens na te trekken. Er kunnen zich namelijk gevallen voordoen waarbij de auto bijvoorbeeld schade heeft opgelopen bij het transport en waarover de verkoper in alle talen zwijgt.

Leaseauto.net in het nieuws

Het NAP rapport bevat dus ook de schadehistorie

Niet alleen een onjuiste kilometerstand kan middels een NAP check worden achterhaald, maar ook de schadehistorie. De auto kan dan weliswaar op een vakkundige wijze gerepareerd zijn, maar steken sommige mankementen soms toch hun kop op. Wanneer je later de auto weer wilt verkopen en de geïnteresseerde partij wel een NAP check laat uitvoeren zal het schadeverleden zeker een punt zijn waarop er flink afgedongen zal worden op de prijs. Laat dus een NAP rapport samenstellen en weet dus zeker dat de auto die je van plan bent aan te schaffen geen schadehistorie heeft waar je later spijt van zult krijgen. Indien er uit het rapport blijkt dat de auto in het verleden flink wat schade heeft opgelopen, kan je ook de prijs flink omlaag krijgen. Niet een ieder heeft er namelijk moeite mee dat de auto in het verleden beschadigd is geraakt, vooral niet wanneer het gaat om een model dat vrij moeilijk op de markt te krijgen is.

Het NAP rapport bevat nagenoeg dezelfde informatie die een kentekencheck zal opleveren. Beiden halen de informatie die benodigd is uit de zelfde database van de BOVAG en de RDW. Let bij de aankoop van een auto bij een bedrijf er ook op dat die aangesloten is bij de BOVAG. De voorwaarden waar deze bedrijven zich aan moeten houden staan op zich al garant voor een transparante weergave van alle autogegevens.