De elektrische auto winst sterk aan populariteit in Nederland. Wist je echter dat er speciale verkeersborden ontwikkeld zijn voor elektrische auto’s? Dit zijn borden je waarschijnlijk niet geleerd hebt tijdens je theorie examen, maar die inmiddels wel geldig zijn. Het gaat hierbij met name om parkeerverbodsborden die aangebracht worden op plaatsen waar laadpalen voor elektrische auto’s staan. Wat betekenen die borden?

Onduidelijkheid

Om te voorkomen dat brandstofauto’s een parkeervak met laadpaal blokkeren voor elektrische auto’s worden er speciale borden geplaatst die aangeven dat de plek enkel bedoeld is voor elektrische auto’s. Over die borden bestaat echter verwarring. Gezien dit een relatief nieuwe techniek betreft is de EU nog bezig een nieuw verkeersbord te ontwikkelen die voor de gehele Europese Unie zal gelden. Tot die tijd moeten we het in Nederland echter met drie verschillende borden doen. Die lijken alle drie hetzelfde te beteken, maar dat is in werkelijkheid niet zo, wat vaak voor verwarring en onnodige boetes zorgt.

De regels

In bovenstaande afbeelding (bron: NHnieuws) zie je de drie verschillende varianten die in Nederland in omloop zijn. De drie hebben echter verschillende betekenissen en ook een verschillend doel. Dat zijn de volgende:

  • Bord 1: Zie je dit bord staan bij een parkeervak met een openbaar laadstation voor elektrische auto’s? Dan mag je hier alleen parkeren met een elektrische auto, maar dat is niet de enige voorwaarde. De auto moet ook daadwerkelijk opgeladen worden, de kabel moet dus gekoppeld zijn. Je mag deze parkeerplaats dus ook met je elektrische auto niet bezet houden als je niet hoeft te laden. Door het tekort aan openbare laadpalen worden deze borden geplaatst om ervoor te zorgen dat de plekken waar een laadpaal is zoveel mogelijk beschikbaar zijn en niet onnodig worden geblokkeerd.
  • Bord 2: Ondanks dat dit bord er anders uitziet dan de eerste, is de betekenis hetzelfde.
  • Bord 3: Dit bord lijkt het meest op het tweede bord en deze twee worden daarom ook het vaakst verward. Deze borden zie je vooral op plekken met een laadpaal die logistiek gezien handig zijn, zoals helemaal vooraan bij een supermarkt of een parkeergarage. Kom je dit bord tegen? Dan mag je hier nog steeds alleen parkeren met een elektrische auto, maar ook als de auto niet opgeladen wordt. Het bord is vooral bedoeld om de populariteit van elektrisch rijden te verhogen.

Rijd je geen elektrische auto? Dan mag je bij een parkeervak die over een van deze verkeersborden beschikt in geen geval parkeren. Het is sowieso verstandig aan te houden dat je niet bij een van deze borden mag parkeren als je de auto niet ook daadwerkelijk laadt. Zo voorkom je een mogelijke boete bij een vergissing. In alle gevallen bedraagt de boete €90 als je je hier ongeoorloofd parkeert.

Heb je zelf laadpalen voor zakelijk gebruik op een openbare locatie? Dan is het slim te informeren bij je gemeente of het mogelijk is om een parkeerverbodsbord voor brandstofauto’s aan te vragen. Zo voorkom je dat jij, je medewerkers en je klanten altijd hun elektrische auto op kunnen laden en deze plekken niet onnodig bezet worden.