Schadeverleden auto
Voer een Nederlands kenteken in…
KM standen | Schadebedragen |
Eigenarenhistorie | RDW keuringen |
4.8 van de 5 gebaseerd op 727
beoordelingen
Van plan om een gebruikte auto aan te schaffen? Dan is het van cruciaal belang om meer te weten te komen over het schadeverleden van de auto. In dit artikel gaan we dieper in op de definitie van de term ‘schadeverleden’ en vertellen we je meer over het belang van het opvragen van het schadeverleden van een voertuig.
Wat is het schadeverleden van je auto?
‘Schadeverleden’, is een term die voor zich spreekt. Het gaat hier over de schade die je auto in het verleden heeft opgelopen. Het gaat hier echter niet over alle vormen van schade. Een klein deukje telt niet. Het schadeverleden van je voertuig omvat alle serieuze schade ontstaan door eenzijdige botsingen of verkeersongevallen.
Schadeverleden auto opvragen
Er zijn veel situaties te benoemen waarin je wilt weten of een auto schade heeft gehad. Wil je bijvoorbeeld een gebruikte auto kopen? Dan is het slim om het schadeverleden van de auto te checken. Dit kan gelukkig al gemakkelijk. Het enige wat je ervoor nodig hebt is het kenteken van het voertuig waarvan je het schadeverleden wilt opvragen en de mogelijkheid om een online betaling uit te voeren.
Via een kenteken check kun je de schade online opvragen. Simpel! Je ontvangt een schaderapport van de auto en je kunt gemakkelijk online afrekenen. Het schadeverleden van een auto opvragen is niet enkel slim, maar kan je veel geld en narigheid besparen.
Weggewerkte schade
Bij zichtbare schade weet je als koper uiteraard waar je aan toe bent, maar het is belangrijk om altijd een schaderapport aan te vragen. Ook als er geen sprake is van zichtbare schade. Het risico zit namelijk in de gevallen waarbij de schade door een handelaar of de aanbieder van de auto is weggewerkt.
Deze praktijken zijn frauduleus en het is belangrijk om je hier bewust van te zijn. Wees daarom altijd op je hoede wanneer je een tweedehands auto koopt en stel vragen als: ‘Is de auto schadevrij?’, ‘Heeft deze auto ooit aanrijdingsschade opgelopen?’ of ‘Kun je mij garanderen dat ik geen opgelapte schadeauto koop?’.
Hoe wordt schadeverleden geregistreerd?
Ernstige schade aan je voertuig kan op twee manieren worden afgehandeld, met of zonder de input van hulpdiensten.
Het grootste verschil is dat in situaties zonder hulpdiensten nooit een wacht-op-Keuren-status wordt afgegeven. Deze WOK-status wordt enkel afgegeven wanneer de hulpdiensten bij de schade betrokken zijn en van mening zijn dat het voertuig ontoelaatbaar beschadigd is. In dit geval doen de hulpdiensten een WOK-melding waardoor de auto pas weer mag deelnemen aan het verkeer na een keuring.
Een auto met schade repareren
Een auto repareren kan op twee manieren gebeuren: ‘boven de radar’ en ‘onder de radar’. In het eerste geval wordt de schade bij een verzekeraar geclaimd en wordt zowel de schade als het herstelwerk professioneel geïnventariseerd. Soms komt het voor dat een auto total loss wordt verklaard. In deze gevallen keert de verzekering de dagwaarde uit en de auto gaat de schade-autohandel in.
Kies je ervoor om je auto te herstellen zonder de tussenkomst van een verzekeraar of een legitiem herstelbedrijf? Dan wordt dit ‘onder de radar’ genoemd. Dit wordt echter afgeraden!
Het opvragen van het schadeverleden van een voertuig is een grote en essentiële stap bij het kopen van een gebruikte wagen. Het proces biedt inzicht in de schades die het voertuig in het verleden heeft opgelopen en helpt verborgen verbreken te identificeren. Een check voorkomt narigheid en kosten. Laat je auto dus grondig controleren!