Wegenbelasting op kenteken

Voer een Nederlands kenteken in…

Zoek kenteken info

Voer een kenteken in

europaNL

Wij controleren:

KM standen
Schadebedragen
Eigenarenhistorie
RDW keuringen

En meer!

MEEST VOLLEDIGE CHECK

4.8 van de 5 gebaseerd op 727 beoordelingen

RDW kenteken check wegenbelasting

Een ieder die een auto bezit betaald nou ook verplicht wegenbelasting in Nederland, dit wordt gebruikt voor het onderhoud van de uitgebreide wegeninfrastructuur waar ons land over beschikt. Een andere naam voor de wegenbelasting is ook de motorrijtuigenbelasting. De hoogte van het bedrag dat betaald dient te worden aan de Belastingdienst is niet voor een ieder gelijk en zijn er een aantal factoren waar het bedrag van afhangt. Voor het bereken van de hoogte van de wegenbelasting die er zal moeten worden betaald voor jouw auto is het belangrijk om eerst alle relevante gegevens bij de hand te hebben.

Indien je echter niet zo veel zin hebt om alles zelf te bereken is het gelukkig ook mogelijk heel eenvoudig middels het kentekennummer de hoogte van het belasting auto kenteken gerichte bedrag automatisch te laten bereken. De wegenbelasting kan je achterhalen via de RDW kentekencheck wegenbelasting hierboven, velen noemen het daarom ook wel de wegenbelasting check of het berekenen van de motorrijtuigenbelasting.

Wegenbelasting op kenteken

De hoogte van het bedrag aan wegenbelasting op kenteken in 2020 dat je gaat moeten betalen wordt niet door de Belastingdienst berekent. Het bedrag dat je moet betalen kun je wel vrij eenvoudig zelf berekenen dankzij de instructies die er te vinden zijn op de website van de Belastingdienst. Het is handig om het kentekenbewijs of kentekencard na te gaan om de juiste gegevens in te kunnen voeren. Er zijn op het internet een aantal websites te vinden waar het mogelijk is de hoogte van het bedrag aan wegenbelasting te berekenen. Een voorbeeld daarvan is Kentekencheck.nu. Hier kun je de wegenbelasting op kenteken berekenen

Wegenbelasting kenteken

De gegevens die je zult moeten invoeren zijn onder andere het gewicht van de auto en het brandstoftype. Verder zijn ook het bouwjaar en de Provincie waar het voertuig staat ingeschreven belangrijk. Waar de regels voor het berekenen van de wegenbelasting checken standaard is voor alle voertuigen als het gaat om de technische factoren, zijn er wel verschillen per provincie. Dit heeft allemaal te maken met het deel van de wegenbelasting dat vloeit in de provinciale kas. Hou er dus wel rekening mee dat het bedrag aan wegenbelasting tussen identieke auto’s die ingeschreven zijn in verschillende provincies niet hetzelfde zal zijn. 

Vrijwaring wegenbelasting

Niet voor elk voertuig hoeft er wegenbelasting te worden betaald. Zo geldt de regeling dat er voor auto’s die volledig elektrisch aangedreven zijn of een motor hebben die waterstof als brandstof gebruikt helemaal geen wegenbelasting hoeft te worden betaald. Die regeling geldt trouwens ook voor auto’s die al langer dan 40 jaar aan het verkeer deelnemen. Voor hybride auto’s dient er wel wegenbelasting te worden omdat die wel over een verbrandingsmotor beschikken.

De vrijwaring geldt dus, los van die voor oldtimers, alleen voor auto’s die geen uitlaatgassen uitstoten. Met deze maatregel wordt het milieubewust rijden gestimuleerd.

Wegenbelasting berekenen op kenteken

Het berekenen van de wegenbelasting op kenteken kan heel eenvoudig geschiedden middels het invoeren van het kentekennummer in de speciale online calculators die er op sommige websites te vinden zijn. Het is echter wel goed om, vooral wanneer het gaat voor de eerste berekening die je gaat uitvoeren, toch wel een handmatige berekening uit te voeren. Zo zorg je ervoor dat het te betalen bedrag aan de juiste kant is en ben je er zo zeker van dat de Belastingdienst niet met een naheffingsaanslag aan zal komen kloppen. Het is daarom altijd goed om de wegenbelasting berekenen kenteken gericht zodat je weer waar je aan toe bent.

Leaseauto.net in het nieuws