Pasgeleden een auto aangeschaft? Een flinke investering die je het best kunt beschermen met een goede autobeveiliging. Er zijn 5 klassen autoalarm, waarbij de Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging (SCM) de certificaten verstrekt. Alarm klasse 1 is de laagste. Bij wet is vastgesteld dat auto’s vanaf 1998 geproduceerd in Europa, voorzien moeten zijn hiervan. Een klasse 2 alarm of hoger, moet je dus zelf laten installeren. Of kies je voor een hogere klasse?

Denk aan de verzekering

Verzekeraars nemen vaak niet het risico als je auto niet beschikt over een autoalarm gelijk aan of hoger dan klasse 3. Logischerwijs kost een autoalarm klasse 3 meer dan eentje van klasse 2. Trouwens, je zult het certificaat ook moeten overleggen bij de verzekering, wanneer hiernaar gevraagd wordt. Een auto met een hoge kostprijs, kun je dus liever met minimaal een autoalarm klasse 3 beveiligen. Wil je het ook verzekeren tegen diefstal.

Geavanceerd beveiligd

Alarmklasse 1 biedt een startonderbreker. Klasse 2 beveiligd ook de deuren, motorkap en achterkant van de auto extra goed. Klasse 3 gaat een stapje verder, want deze gaat ook af wanneer de hellingshoek van de auto verandert. Het wordt dus onmogelijk voor dieven om jouw geliefde auto omhoog te krikken of weg te slepen. Alarm klasse 4 doet een schepje boven op klasse 3 met een simpel volgsysteem.

Dit systeem kun je op afstand inschakelen, zodat de signalen worden opgepikt door een meldkamer. Op die manier is de auto te traceren en wordt het teruggevonden door de politie. Klasse 5 is het best. Omdat het voertuigvolgsysteem van deze klasse zichzelf automatisch inschakelt, zodra het alarm afgaat. Vervolgens wordt je auto met GPS gevolgd. Volgens de statistieken worden auto’s met alarm klasse 5 in 90% van de gevallen teruggevonden door de politie.

Al met al is het aan te raden jouw auto te voorzien van een hogere klasse autoalarm dan klasse 2. Vooral een dure auto. Bovendien nemen verzekeraars het risico niet bij een autoalarm van klasse 2 of lager.